frida.bg

Никога няма втори шанс да направиш първо впечатление

Никога няма втори шанс да направиш първо впечатление.

Освен един от най-известните цитати от Коко Шанел, тази фраза е и чиста истина.

Случвало ли ви се е някой да ви стане симпатичен или обратно – да не ви хареса още от пръв поглед, без да можете да обясните защо и нищо след това да не може да промени отношението ви към него?

Учените са доказали, че създаваме първото си впечатление за някого в първите 7 секунди от срещата ни. А 55% от първото впечатление се основава на външния вид.

Ето няколко съвета за това, какво да правите и да не правите, за да оставите добро първо впечатление, формулирани от изследователите и анализаторите на поведението.

 

Първо впечатление: Ръкуването

впечатление

Ръкуването има изключително важна роля за формирането на първо впечатление.

То е еднакво важно и в бизнеса, и в личния живот. Ако при първото ръкостискане прекалите с ентусиазма или мислите за друго рискувате да създадете неблагоприятно първо впечатление за себе си, което после да ви е много трудно да промените.

При предстоящо интервю за работа, помнете, че начинът, по който се ръкувате до голяма степен решава изхода от него. В изследването си психологът Уилям Ф. Чаплин установява, че хората със слабо ръкостискане незабавно се преценяват като срамежливи, тревожни, незаинтересовани или дори напълно некомпетентни.

Друга грешка, която не трябва да допускате е да задържите ръката на другия прекалено дълго. За да внушите правилната смесица увереност и способност, хванете ръката на човека срещу вас здраво и за не повече от две секунди. Това е първата стъпка по пътя към успеха на всяка среща.

 

Първо впечатление: Положението на ръцете

Да, има „правилни” и „грешни” начини, по които можете да държите ръцете си. Когато сте пред група хора, например на бизнес среща или конференция, положението на ръцете ви е едно от нещата, които правят най-силно впечатление на тези, които ви гледат.

Когато сте прав, никога не стойте с ръце в джобовете, защото това създава подсъзнателно впечатление, че криете нещо. Ако седите е най-добре да ги държите спокойно в скута си.

Ако поставите ръцете си на масата пред вас, не ги стискайте прекалено силно и не преплитайте пръсти. Недейте да ги слагате с длани надолу – това кара хората да чувстват, че искате да ги контролирате.

Също така, не забравяйте за различията между културите. Ако в западния свят е сувсем нормално да държите ръцете си на масата, то това се смята за грубо в Япония и Индия. Ако посещавате за първи път непозната страна си струва да отделите време да проучите обичаите, за да не изпаднете в неловка или неудобна ситуация и да не рискувате да провалите важната среща, за която сте там, без дори да подозирате защо.

 

Първо впечатление: Дъвка

Дори тези, които обичат да дъвките трябва да признаят, че не е много приятно, когато разговаряте с някого, той да си дъвче невъзмутимо. Спомняте ли си колко се ядосваха от това учителите в училище? Е, може би те не са искали да ни отнемат това удоволствие, а да ни спестят бъдещи разочарования.

Ако човекът срещу вас дъвче дъвка това е дразнещо и разсейващо не само във формална обстановка, но дори и на първа среща. Дъвката ви прави да изглеждате незрял, несериозен и егоцентричен. Не се смята и за признак на висока култура или интелигентност.

При интервю за работа е напълно немислимо – освен ако вместо най-добрите си качества не целите да покажете непукизъм и пренебрежение. Същото важи и за срещи с бизнес партньори, клиенти или колеги.

От друга страна, скорошно проучване показва, че в по-небрежни ситуации хората, които дъвчат дъвка се възприемат като по-приятелски настроени и отворени за контакт. Така че – преценявайте правилно и действайте според обстановката.

 

Първо впечатление: Зрителен контакт

Зрителният контакт има невероятно силно влияние върху начина, по който възприемаме един човек.

Изследване от 2007 г. показва, че хората, които поддържат контакт с очи, се възприемат като по-уверени, внимателни, интелигентни и надеждни. Това е и признак за уважение към този, с когото разговаряте, независимо дали е възрастен човек или малко дете.

Тези, които го избягват правят впечатление на неискрени, неспокойни, дори непривлекателни. Ако гледате все настрани е много вероятно другият да си помисли, че сте гузен или криете нещо.

Това съвсем не означава, че трябва да се втренчвате в очите на човека срещу вас. Просто не се страхувайте да срещате погледа му отвреме навреме, вместо непрекъснато да гледате наоколо. Това е особено важно, ако се срещате за първи път.

 

Първо впечатление: Игра с косата

Статистиката показва, че жените докосват косата си средно по 18 пъти на ден. В това няма нищо лошо, ако го правите насаме пред огледалото. Ако обаче си играете с косата си, докато говорите с някого, може да изпратите грешно послание.

На първо място човекът срещу вас може да си помисли, че флиртувате с него. Освен това, хората, които често докосват косата си създават впечатление, че са несигурни, неуверени или се чувстват неудобно.

Ако имате навика да си играете с косата си, когато сте нервни, трябва да положите усилия да се отървете от него. Това би било добре както за вас, така и за косата ви.

 

Първо впечатление: Избор на теми за разговор

За да избягнат ужасяващата ги неловка тишина, много хора са готови да говорят за какво ли не с някой, когото току-що са срещнали. Това обаче крие рискове, защото няма как да знаете кои теми биха накарали вашият събеседник да се почувства неудобно.

Затова е по-добре да заложите на сигурно и да избягвате теми, които се смятат за табу от повечето хора. Такива са например здравословните проблеми, парите, религията, политиката, личните проблеми и оплаквания.

Опитайте се да не фокусирате разговора само върху себе си и върху вашите грижи – оставете това за срещите с психолога си. Винаги е добра идея да бъдете внимателни към партньора си в разговора. Човек, който умее да слуша, винаги прави добро впечатление.

Очаквайте продължение.