frida.bg

Халотерапия – лечение или удоволствие?

Халотерапия е форма на алтернативна медицина, която използва солта като основно средство. Различните ѝ методи включват дишане на солен въздух, инхалации със солени разтвори, бани и пиене на минерални води и др.

Естествените полезни свойства на солта са известни още от античността и наименованието халотерапия произлиза от старогръцката дума за сол.

В наши дни интересът към тази терапия преживява голям бум. Все повече хора, които страдат от алергии, грип или астма се обръщат към нея в търсене на напълно природно лекарство.

Някои твърдят, че чрез халотерапия могат да се лекуват респираторни състояния като хроничен бронхит. Други казват, че тя може също така да облекчи симптомите, свързани с пушенето, като кашлица, недостиг на въздух и хрипове. Препоръчват я като лечение при депресия и тревожност, а също и при кожни състояния като псориазис, екзема и акне.

Тя привлича феновете на здравословния живот, става все по-модерна и навсякъде никнат центрове където можете да я опитате.

Възможностите варират от абонамент в солната стая в близкия мол до задгранично пътешествие до някоя естествена солна пещера като Salina Turda в Румъния, Kúpele Štós в Словакия, Солигорск в Беларус, Голямата солна пещера в Толедо, Испания или много други по света.

Халотерапия
Спелеотерапия в Kúpele Štós, Словакия
Снимка: Kúpele Štós – Own work, CC BY-SA 3.0

Но макар произходът на халотерапията да е далеч в миналото, изследователите едва наскоро започнаха да изучават потенциалните ползи от нея.

Методи за халотерапия

Методите за въздействие на халотерапията се делят на сухи и мокри, в зависимост от това как се прилага солта.

Сухи методи
Терапията по сухия метод обикновено се извършва в специално построена „солена пещера“. Най-важното условие е в нея да няма влажност. Температурата е хладна, около 20°C или по-ниска. Сесиите обикновено траят от около 30 до 45 минути.

Устройство, наречено халогенератор, смила сол в микроскопични частици и ги освобождава във въздуха на стаята. Веднъж вдишани, тези частици сол трябва да абсорбират дразнителите, включително алергени и токсини, от дихателната система. Добре известният изсушаващ ефект на солта може да помогне за почистване на бронхиалните секрети. Смята се, че този процес разгражда слузта и намалява възпалението и така почиства дихателните пътища.

Халотерапия
Халотерапия в Солигорск, Беларус
Снимка: SpeedsteR – Own work, CC BY-SA 4.0

Солните частици имат подобен ефект и върху кожата. Благодарение на антимикробните си свойства, те потискат растежа на бактериите, гъбичките и други вредни агенти, които могат да причинят нежелани кожни състояния.

Също така се твърди, че солта произвежда отрицателни йони. Това теоретично кара тялото ви да освобождава повече серотонин, един от химикалите зад чувството на щастие. Много хора използват хималайските солни лампи, за да се възползват от отрицателните йони у дома. Засега действието на тези лампи не е съвсем проучено, но със сигурност добавят романтика и топъл уют към атмосферата.

Мокри методи
Мокрите методи за халотерапия използват смес от сол и вода. Те включват:
• гаргара солена вода
• пиене на солена вода
• къпане в солена вода
• използване на солена вода за назални промивки
• флотационни резервоари, пълни със солена вода

Халотерапия
Голямата солна пещера в Толедо, Испания
Снимка: Saltium – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49359312

Халотерапия – лечение или удоволствие?

Докато по света продължават изследванията и споровете между привържениците и скептиците, всички са единодушни, че халотерапията е релаксираща спа процедура. Тя не крие здравословни рискове за повечето хора, но съветваме да се консултирате с лекар, преди да я пробвате.

Престоя в така наречените солни стаи със сигурност е приятно и отморяващо преживяване. Тяхната тиха и чиста атмосфера за някои носи магнетично и спиритуално усещане и я смятат за идеално място за медитация.

За други е спокойно място, където да се скрият от шума и стреса и да се върнат към основите и важните неща. Чувственото усещане когато босите ходила стъпват по хрускащите кристали сол и възможността за известно време да се отпуснеш безтегловно на някое удобно кресло са достатъчни причини в солните стаи да ходят и хора без проблеми със здравето.

Солните равнини Уюни, Боливия
Снимка: Elaine Casap on Unsplash

В тяхната паралелна реалност можете да се презаредите под звуците на разбиващи се вълни или птичи песни, докато в съседната стая децата играят в пясъчник от чиста сол или слушат приказки и едновременно подсилват имунитета си.

Независимо дали наричат халотерапията „хомеопатична медицина” или „спа удоволствие”, тя без съмнение повишава тонуса и настроението, а кой няма нужда от това?