frida.bg

В коя година от връзката си двойките са най-щастливи?

Всеки знае максимата „Любовта трае три години“, популяризирана от скандалния френски автор Фредерик Бегбеде. С и без нея обаче – всеобщото мнение, че най-щастливия период за всяка една връзка е нейното начало. Време, в което страстта, силното емоционално влюбване и тръпката от новото все още не са избледнели. Но дали това е истина?

Според най-новото проучване по темата, направено от изследователите от университетите  Pennsylvania State и Brigham Young  – категорично не, съобщава Independent.

Всъщност се оказва, че е точно обратното. Двойките са най-щастливи заедно около и след 20-годишнината си. Учените са взели данните от проучване на 2034 женени хора, които идентифицират как брачното им удовлетворение нараства и намалява средно по време на брака им. Средната възраст на жените, включени в проучването, е била 35, а на мъжете – 37 години.

Те установяват, че брачното удовлетворение постепенно намалява през първите 20 години на брака, но след това започва да се стабилизира отново. Същата тенденция на спад и увеличение се отнася и за участието в общи дейности, мероприятия и хобита.

„Въпреки че разводът е обичаен в наши дни, около половината от всички бракове имат много дълга средна продължителност на взаимоотношенията. Дългосрочната перспективи за по-голямата част от тези бракове са оптимисти, като щастието и успешното партньорство остават високи, а разминаванията са намалели“, казват изследователите.

Според учените след толкова години брак хората изпитват „по-дълбоко чувство за благодарност и признание“ един към друг. Това се дължи на дългия период успешна съвместна работа, която впоследствие води до по-голяма радост и удоволствие от компанията един към друг.

Изследователите твърдят, че идеята, че с годините връзката се износва, хората си омръзват и колкото повече време минава, толкова повече двойките се възмущават един от друг – е абсолютен мит. Този мит е тържествувал, благодарение на предразсъдъците и попкултурата като филми, книги, музика и женски списания. Според  Хари Бенсън, директор на изследователската дейност на реномираната американска фондация „Брак“ – „Това е един заблуждаващ и депресиращ стереотип, който ситкомите представят“.

Различни психолози, изследвания и семейни терапевти са на едно мнение – това, че браковете започват добре, но след това потъват в упадък не е вярно. Всъщност – най-хубавото тепърва предстои и си струва чакането.