frida.bg
зехтин

Зехтин за красота: как да използваме “течното злато” за хубава кожа

Уикендът е идеалното време да се погрижим малко повече за себе си и красотата си. Независимо дали обичаме да приготвяме вкусна и здравословна храна в почивните дни или да четем книга, да се разхождаме с приятелки или да спортуваме – това е време за нас. Време, в което да възстановим енергията и красотата си! Затова ви предлагаме няколко идеи за домашно разкрасяване и възстановяване със зехтин! Това е идеалната основа за нашия красив ритуал у дома. Той ще “събере” всички съставки в хомогенна смес и ще ни позволи плавно да ги разнесем по повърхността на кожата. За да бъде процесът приятен и нежен, но най-вече – ефективен. Зехтинът съдържа богато количество витамин Е, олеинова киселина, полифеноли и антиоксиданти, които хидратират кожата и забавят стареенето й.  Забъркайте своя разкрасяващ ритуал за красота още днес!

Скраб за лице и тяло съз зехтин, лимон и лавандула

Какво ви трябва?

  • една малка купичка фина морска сол
  • 1/4 купичка зехтин “екстра върджин”
  • лимонови стърготини (можем да си направим такива с обикновено ренде)
  • листенца лавандула или няколко капки етерично масло от лавандула

Изберете фина морска сол за лицето, а ако искате да ексфолирате тялото си може да използвате и сол с по-груби частици. Лимоновите стърготини ще внесат нотка свежест към вашия скраб за тяло, а етеричното масло от лавандула ще успокои кожата ви след отстраняването на повърхностния слой мъртви клетки. А в резултат, кожата ви ще бъде по-мека от всякога и готова за следващата стъпка: хидратация!

Хидратираща маска със зехтин и авокадо

Какво ви трябва?

  • 1/2 (или едно цяло) меко авокадо
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. мед

Тази маска по същия начин може да се използва както за хидратация на лицето, така и на тялото. Авокадото е богато на витамин А, С и Е и има силно антиоксидантно и детоксикиращо действие. То ще помогне на кожата ни да се освободи от токсините и в същото време ще я предпази от оксидативния стрес, причиняващ преждевременно стареене. Ако искате да направите маската само върху лицето по-добре използвайте само половин авокадо, тъй като цяло идва в повече. Киселото мляко от друга страна съдържа калций, витамини и цинк. То има силно хидратиращо, но и антибактериално действие, а заедно с меда се получава супер комбинация, неутрализираща бактериите. Тази маска ще ни помогнат да се справим с акнето и раздразненията и в същото време ще хидратира кожата ни в дълбочина! Всичко, от което кожата ни се нуждае през уикенда!