frida.bg

Създадоха машина, която може да контролира сънищата ни

Колко често ви се е случвало да искате да спрете някой кошмар, но да не сте способни да се събудите? И обратното – колко пъти сте копнели някой красив сън да продължи по-дълго, преди да го изгубите? Е, живеем в такъв свят, че вече няма невъзможни неща. Включително да подложите на контрол сънищата си.

Екип от изобретатели са успели да създадат прототип на специално устройство, което работи като интерфейс на етапа от съня, където настъпват виденията, халюцинациите и образите, съобщава Independent. Това позволява на хората да могат директно да контролират времето и донякъде съдържанието на техният сън. А най-хубавото – да го помнят. Фазата на съня, в която настъпват най-големите халюцинации се нарича хипнагогия. Тя е онова състояние на унасяне, когато сме полу-заспали, но все пак имаме някакъв контрол над тялото и съзнанието си. Изпадаме в това състояние точно преди да попаднем в истинския дълбок сън. За съжаление този етап е много кратък.

Изобретението е измислено в най-престижния технически университет в света – американският MIT. Самото устройство се нарича Dormio. То има формата на ръкавица и се слага, по време на сън, на ръката. Неговата цел не е да бърка в мозъка ви, а да ви задържи по-дълго в състоянието хипнагогия. Dormio измерва различни биосигнали на тялото като сърдечен ритъм и мускулен тонус. По този начин то улавя точно момента, в който излизате от хипнгогия и се потапяте в дълбок сън. Точно тогава устройството излъчва специален шум, който леко, но не напълно, ви събужда и ви връща в състояние на хипнагогия. Където отново имате контрол над сънищата си.

Но не е толкова просто. Шумът, който устройството използва, трябва да е със специална честото, но на практика може да е всякакъв. Затова изследователите са установили, че ако използват думи за „събуждане“ – те влияят на съня. Например, ако роботът казва „вилица“ или „заек“, тези предмети ще бъдат включени в съня ви.

Периодът на хипнагогията се характеризира с изкривено възприемане на пространството и времето, както и загуба на себеусещане, което насърчава създаването на спонтанни идеи. Идеята за подтикване на творческата мисъл чрез хипнагогията е изследвана и експериментирана по-рано от художника Салвадор Дали и изобретателя Томас Едисън. Много учените в момента изследват това все още мистериозно състояние, за което се смята, че може силно да провокира креативността, идеите и творчеството.

Контролираш ли съня си, контролираш ума си

Дали и Едисън са заспивали понякога със стоманена топка в ръката си. Докато са били будни и после в състояние на хипнагогията са можели да я държат, но в момента в който заспят дълбоко – ръката им се отпуска моментално и те се събуждат. Събуждането ставало веднага и по този начин гениите са си спомняли какво са халюцинирали и са го записвали.

Тази техника е описана от изследователите като „вдъхновяваща, но ограничяваща“, тъй като тя не позволява на хората да изследват това състояние на съня по-задълбочено, като го удължават или контролират.

„Целите на този проект са както практически, така и философски. Няма съмнение, че хипнагогията притежава потенциал за увеличаване на паметта, ученето и творчеството. И все пак, след като разгледах това състояние на сън, смятам, че освен всичко то е дълбоко, ценно и вдъхновяващо нещо за самоосъзнаване, което преди това беше недостъпно“, казва Адам Хоровиц, който ръководи изследването.