frida.bg
изневярата

Любопитни факти за изневярата, които трябва да знаем

Изневярата и какво я предизвиква?  Това безспорно е една доста любопитна тема. Независимо дали сме били от едната или другата страна. Независимо дали се опасяваме, че може да ни се случи или не, тя ни вълнува. Може би защото има нещо „особено“ в нашия мозък, което прави едни хора по-склонни към извънбрачни връзки, за разлика от други? Или всичко се дължи на възпитание, „съвременни“ ценности или липса на любов?

 Има някои факти, които не зависят от нас и които могат да са в основата на феномена „изневяра“. Вижте кои са те?

Партньорството в моногамни отношения и бракът са изобретения на човечеството

You went and did the unthinkable: You CHEATED. Now what? You have some work to do. We can through Emotionally Focused Therapy (EFT) begin the process of healing through infidelity.   I believe that every marriage can survive infidelity and be stronger, he

Според демографска статистика на Обединените Нации върху 97 националности между 1947 и 1992 година приблизително 93.8% от жените и 91.8% от мъжете да сключили брак до 49 годишна възраст. Това обаче значително започва да се променя през последните години, а институцията „брак“ започва бавно, но сигурно да изчезва.

Моногамността е само една част от човешката репродуктивна стратегия

Очаква се изневярата да става все по-широкоразпространена. Според последни изследвания, средно между 20 и 40% от мъжете и 20 и 25% от жените ще имат извънбрачна връзка, докато са в сериозни отношения, а това никак не е малко.

Случайностей не бывает

Мозъчната ни архитектура определя склонността ни към изневяра

Според Хелън Фишър, биологичен антрополог, човешките същества имат 3 основни мозъчни структури, които са свързани с любовта. Това са сексуално желание, романтична любов и привързаност. Това са 3 невронни структури, които са различно застъпени при различните хора. При едни нуждата от романтика е водеща, при други – обвързването, а при трети – това е сексуалното желание. Именно те са хората, при които тази част на мозъка е по-активна от другите и естествено – те са много по-склонни да изневерят, отколкото останалите.

Изневярата не винаги означава липса на любов

Близо 56% от жените и 34% от мъжете оценяват брака си като „щастлив“ или „много щастлив“ и въпреки това се ангажират с извънбрачна връзка. Това поставя сериозен въпрос пред нас: не е ли щастието в любовта това, което търсим?

Photography - Love

Изневярата често се случва във фазата на „установяването“

Това е моментът, в който двама души заживяват заедно, установяват се като двойка в обществото, раждат деца, изграждат домакинство и т.н. Но това е и моментът, в който тръпката в отношенията започва да изчезва. Според клиничният психолог Андра Брош, за разлика от жените, които шумно се възмущават от липсата на романтика, мъжете често страдат мълчаливо.  Може би точно за това мъжете изневеряват по-често от жените.

Партньорите често изневеряват, за да запазят своите бракове

Макар да звучи нелогично, тъй като изневярата очевидно разрушава отношенията, много хора избират изневярата пред това да сложат край на отношения, които така или иначе не са удовлетворителни. Така изневеряващият обичайно обича и уважава другия, просто решава да получи това, от което се нуждае „отвън“, вместо да влиза в спорове и кавги с партньора си. Така те живеят привидно щастливо, без да се изправят пред истинските проблеми в отношенията си.