Замисляли ли сте се как точно горчивите храни влияят на нашето здраве? Според световно признатият диетолог и нутриционист д-р Чарлз Паслър, горчивите храни и билки имат специфично въздействие върху нашето здраве, за което повечето хора нямат никаква представа. Рядко се замисляме за влиянието на различните вкусове върху нашата психика и здраве, но д-р Паслър определено има какво да ни каже за вкусът „горчиво“.
Как горчивите храни влияят на нашето здраве?
Когато хапваме горчиви храни като грейпфрут или рукола се активират определени рецептори в нашия език. Те на свой ред активира определени клетки в нашия стомах – клетки, отговорни за киселинната продукция. По този начин се подобрява секрецията на жлъчен сок и се стимулира производството на храносмилателни ензими, които балансират процесите на храносмилане. Според д-р Паслър горчивите храни:
- Подобряват храносмилателните процеси
- Намаляват симптомите на чувствителния и раздразнен стомах
- Регулират отделителните процеси
- Намаляват симптомите на ПМС
- Подобряват състоянието на кожата ни
Както може би знаете, достатъчното количество жлъчен сок е от изключително важно значение за процесите на детоксикация – най-вече пречистването на черния дроб, червата и изхвърлянето на тежки метали и токсини от тялото ни. Също така, храносмилателните ензими са изключително необходими за разграждането на храната и абсорбирането на полезните вещества от нея. Стимулирайки секрецията на жлъчен сок и ензими, горчивите храни подобряват храносмилането ни и ни предпазват от подуване, болка и раздразнения.
Не на последно място, горчивите храни са пълни с антиоксиданти. Те ни помагат да се справим с възпалителните процеси в послествие на натрупване на оксидативен стрес и токсини, твърди д-р Паслър. Антиоксидантите, също така, са свързани с хубавата, здрава и млада кожа.
Д-р Паслър препоръчва на клиентите си да консумират горчиви храни. А в лечебните му диети винаги присъстват спанак, кейл, рукола, коприва, броколи и глухарче. Много хора не харесват горчивият вкус. Той лесно може да се регулира ако приготвим зеленчуците на пара заедно със зехтин „екстра върджин“, пресен чесън и лимонов сок. Ако все пак, имате твърди съпротиви срещу горчивия вкус, добавете в диетата си повече грейпфрут, лимони, лайм, чушки, джиджифил, розмарин, мащерка, куркума, дафинов лист и градински чай.