frida.bg

„Вкусно с Ела всеки ден“: за съвременната философия на готвенето

Факт е, че все повече съвременни жени предпочитат да гонят кариера, да постигат успехи и да сбъдват мечтите си … далеч от  кухнята и характерните й аромати. Дали защото искаме да избягаме от ролята на домакини, през която живееха нашите майки и баби. Дали защото искаме да се справяме с живота наравно с мъжете (и даже по-добре!). Но е факт, че голяма част от нас  просто избират да се видят с приятелки или да отидат на йога, но не и да прекарат 3 часа в готвене. Затова е безценно и … рядко да видим млада жена, която влага страст, всеотдайност и вдъхновение в приготвянето на вкусни, питателни и най-вече – съвременни ястия. Такава е Ела Милс и точно с нея искаме да ви запознаем днес.

Да започнеш да готвиш с Ела … всеки ден

https://www.instagram.com/p/BhmDeguAqSY/?taken-by=deliciouslyella

Съвсем наскоро попаднахме на българското издание на нейната книга „Вкусно с Ела всеки ден“ (издателство „Авлига“) – прекрасен и съвременен дизайн, лесни решения без глутен с акцент върху вегетарианските рецепти. Ела комбинира най-актуалните тенденции в готвенето и предлага лесни начини как да се храним здравословно и най-вече – как да готвим здравословно, когато сме заети и не разполагаме с много време.

Само на 24 години, Ела Милс се превръща в истинска кулинарна сензация в социалните мрежи, благодарение на иновативните си рецепти, модерен подход към храненето и прекрасно отношение към феновете си. В момента тя има над 1 милион последователи в Инстаграм, а книгите й са абсолютен хит във Великобритания и по света.

https://www.instagram.com/p/BhV93u8Abqu/?taken-by=deliciouslyella

Страстта на Ела към храната и готвенето не започва по естествен начин. Всичко започва след като я диагностицират със синдром на постурална тахикардия. Това е автоимунно заболяване, за което са характерни симптоми като обърканост, изпотяване, тремор, тревожност, сърцебиене и ограничен физически капацитет. Към този букет от симптоми Ела преживява и стомашни проблеми, постоянно главоболие, алергични реакции и хронична умора. Едва на 20 години тя решава, че има само един изход – тотална промяна в начина й на живот и хранене.

Това не е съвсем лесно, признава тя. Но е по-добрият вариант от това да се чувстваш буквално „на дъното“ на физическите си възможности. Тя започва да залага на пресните плодове и зеленчуци, премахва глутена от диетата си, както и месото. И създава „свой начин“ на готвене, който въплъщава идеята за съвременните тенденции на здравословното хранене. Най-хубавото е, че Ела Милс опитва да бяга от крайностите. Няма да ви каже какво „трябва“ или „не трябва“ да консумирате. Тя дори предлага варианти с месо или риба в някои от рецептите си, за да може всеки – независимо дали е вегетарианец или не, да се храни здравословно!