frida.bg

7 неща, които се случват с тялото ни, когато ядем цвекло

Напоследък светът е полудял по здравословно хранене. На мода са всякакви екзотични продукти и суперхраните. Като всяко нещо обаче и тук се стига до крайности. Покрай толкова много реклама, маркетинг и заблуждение – много често пропускаме продукти, които винаги са били под носа ни. Продукти, които имат почти чудодейни здравословни качества и които подценяваме за много по-скъпи и съмнителни храни. Пример за това е цвеклото. Един от най-полезните и достъпни здравословни продукти на нашия континент. Затова днес ще ви представим 7 изумителни неща, които редовната консумация на цвекло прави с тялото ни, разказва реномираното списание Health.

Добро храносмилане

Една чаша сок от цвекло доставя около 4 грама диетични фибри, особено неразтворими фибри, което спомага за намаляване на риска от запек, хемороиди и дивертикулит. Бетаинът, намиращ се в цвеклото, също е показал, който подобрява храносмилането. Не се притеснявайте ако видите червено-кафяви изпражнения от 24 до 72 часа след хранене с цвекло. Много хора, които страдат от проблеми със стомаха – като нередовно и трудно ходене до тоалетната – успяват да оправят проблемите си, консумирайки цвекло, по-ефикасно от всякакви хапчета.

Подобрено кръвно

Цвеклото е богато на нитрати, които тялото преобразува в азотен оксид – съединение, което релаксира и разширява кръвоносните съдове, превръщайки ги в суперпроводи за вашата богата на кислород кръв. Това означава по-добро кръвообращение и евентуално понижаване на кръвното налягане.

По-малък риск от болести на сърцето

Цвеклото не само има потенциален положителен ефект върху кръвното, но също така е богато на растителен алкалоид, наречен бетаин, както и на В-витамин фолат, които заедно осигуряват понижаване на нивата на хомоцистеин в кръвта.  Високите нива на хомоцистеин увеличава риска от увреждане на артериите и сърдечни заболявания.

Дава ви много енергия

Когато елитните спортисти дават урина за проба за допинг, цветът й може да е пурпурен. Защо? Тъй като много спортисти ядат цвекло. Те знаят, че нитратите повишават издръжливостта, а цвеклото има много от тях. В едно проучване професионалните велосипедисти, които пиели много сок от цвекло, са можели да издържат с до 15% по-дълго разстояние, отколкото тези, които не консумират цвекло. Отнема около три до пет глави цвекло, за да се постигне повишаване на издръжливостта. Ефектът се наблюдава 2-3 часа след консумация.

Подобрява работата на мозъка

Азотният оксид разширява кръвоносните съдове, което от своя страна увеличава притока на кръв към мозъка – което може да доведе до по-добра мозъчна функция. Това е особено важно с напредването на възрастта, тъй като изследванията установяват, че способността ни за генериране на азотен оксид намалява с възрастта ни, заедно с енергийния метаболизъм и невронната активност на нашия мозък. В едно проучване от 2010 г. 14 по-възрастни мъже и жени (на средна възраст 74 години), които ядат диета с високи нива на нитрати, включително сок от цвекло, в продължение на два дни, се радват на повече кръвотечение в предния лоб на мозъка  си, спрямо тези, които не приемат нитрати.

Спомага работата на черния ви дроб

Вашият черен дроб върши тежката работа за почистване на кръвта и детоксикацията на тялото ви. Можете да облекчите товара му с ежедневна консумация на цвекло. Изследванията показват, че бетаинът, аминокиселина, намираща се в цвеклото (както и спанака и киноата), може да помогне да се предотврати и намали натрупването на мазнини в черния дроб. Изследванията при животни показват, че плъховете, получаващи сок от цвекло, имат по-високи нива на детоксикиращи ензими в кръвта си. Изследванията върху хората с диабет показват, че бетаинът подобрява чернодробната функция, леко намалява холестерола и намалява размера на черния дроб.

Бори се с хронични болести

Цвеклото също е богато на беталаини – клас мощни антиоксиданти и противовъзпалителни средства, които се борят с хронични заболявания, свързани със свободни радикали и възпаления, като сърдечни заболявания, затлъстяване и евентуално рак. Говорейки за рак, изследванията показват, че бетацианинът, пигментът, който придава на цвекло красивия му лилав цвят, може да помогне за предпазването от общи канцерогени; тя също така показа обещаващи резултати срещу лабораторно отгледани клетки на рак на гърдата и понастоящем се проучва като лек против рака.