frida.bg
масла

Кои са най-добрите натурални масла против акне?

Един от най-често срещаните проблеми на кожата безспорно е появата на акне в зряла възраст. Свикнали сме да асоциираме акнето с хормоналните промени през пубертета, но под въздействие на начина ни на живот – стрес, замърсяване, бедна на хранителни вещества диета и хормонални нарушения – около 95% от възрастните хора също страдат от този наистина неприятен кожен проблем.

Повечето от нас се опитват да се справят с проблема с хаотично избрани средства – съвет от приятелка, продукт, рекламиран в някое списание и т.н. Повечето от тези козметични продукти, съдържат хубави съставки (които се борят с акнето), но също така и не толкова хубави (които възпаляват кожата ви още повече). Невъзможно е да се създаде продукт, който издържа няколко години само с натурални съставки, нали?

Затова е добре да сме информирани за алтернативите. На преден план тук застават натуралните продукти, които нямат дълъг срок на годност, но за разлика от това имат само полезни антибактериални и антисепрични свойства, които ще ни помогнат да се справим с проблема „акне в зряла възраст”.

Масло от чаено дърво

Чаеното дърво е сред най-разпространените масла, които се употребяват за третиране на акнето. Но все още сякаш подценяваме неговите свойства. То притежава антисептични, антибактериални и антивирусни ефекти, които неутрализират бактериите, причинители на акне. Безспорно, маслото от чаено дърво е наш фаворит. Можете да го използвате локално – нанасяйте мъничко количесво само върху засегнатите места. И да, изчакайте да подейства!

Масло от розмарин

Маслото от розмарин не е толкова популярно в грижата за кожата, както чаеното дърво, но със същата ефективност може да се използва за локално третиране на акне. То притежава антибактериални и антисептични свойства и освен това може да се прилага при екзема и дерматит. Маслото от розмарин също така ще хидратира и тонизира епидермиса ви и е особено подходящо за зряла кожа, страдаща от неприятното акне.

Масло от мента

Ментовото масло намалява възпалението и облекчава раздразнените участъци на кожата ни. То намалява излишното омазняване и предотвратява запушването на порите. Можете да добавите няколко капки масло от мента към тоника си за лице. Също така може да сварите един концентриран ментов чай. Използвайте го като тоник за лице в следващите 2-3 дни.

Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт облекчава възпалението, причинено от акне. То също така притежава антибактериални свойства. За най-добър ефект смесете в базово масло няколко капки евкалипт, чаено дърво и лавандула. Нанасяйте само върху раздразнените участъци по кожата.

Лавандула

Лавандулата успокоява ума, но също притежава невероятната способност да лекува акне, слънчево изгаряне и алергични реакции. Добавете няколко капки лавандула в тоника ви за лице и тя ще ви помогне да се справите с акнето, запушените пори и раздразненията.

Иланг-Иланг

Това невероятно масло предотвратява преждевременното стареене на кожата и й осигурява мощна хидратация. Освен това иланг-иланг притежава антисептични и антибактериални свойства, които ще ви помогнат да излекувате акнето. Но най-вече, то ще ви помогне да поддържате кожата на лицето си здрава и хидратирана. Прекрасният му аромат ще ви помогне, от друга страна, да намалите стреса и напрежението в ежедневието!