frida.bg
кралици

7 обичайни навика, които не знаете, че ни разболяват

Всеки един от нас има вредни навици. Обикновено ние знаем за тях и се стараем да ги изкореним – понякога успешно. Всеки знае, че цигарите, алкохола и липсата на движение са вредни, затова се опитваме да ги поправим. Но какво става, когато дори не предполагаме, че някои от нещата, които правим ежедневно, всъщност са вредни? Ето 7 навика, които може би имате и за които едва ли знаете, че вредят на здравето ни.

Не се ваксинирате против грип

Грипът е най-честото заболяване в нашето ежедневие. Както знаете – има ваксина против грип, която не е 100% ефективна, но със сигурност шанса да се разболеете е много по-малък, а дори да хванете грип и сте ваксиниран – ще го изкарате много по-лесно. В България обаче – много малко хора го правят. Това е грешно, защото грипът, колкото и да е несмъртоносен, уврежда тялото ви и по-късно в живота ви може да ви нанесе сериозни щети.

Липсата на навици

Един от най-стресови фактори не са парите или бракът, а липсата на редовна рутина. Дори просто да ядете на обяд един час по-късно от обичайното, може да увеличи нивата на стресовия хормон кортизол и да наруши състоянието на тялото ви. Опитайте се да ядете, спите и да се упражнявате по едно и също време всеки ден, 365 дни в годината. Това ще ви помогне да сте много по-здрави – и психически, и физически.

Изборът ви на зеленчуци и плодове

Мит е, че всички зеленчуци и плодове са полезни и ви помагат за здравето. Замразените такива – не са. Изкуствените такива – не са. Избирайте качествени плодове и зеленчуци от местни производители, без да се поддавате на спекулации като „био“ и „зелен“. Обикновено на хубавите пазари (не на „Женския пазар“!) има много качествени продукти от български малки земеделци, които са на цени дори по-ниски от тези на пластмасовите зеленчуци и плодове в големите магазини. Избирайте плодове от сезона и избягвайте такива, които по принцип не растат по това време на годината.

Токчетата ви

Всеки знае, че токчетата са неудобни. Това, което не знаете е, че те могат много сериозно да увредят цялата ви двигателна система, ако ги носите твърде често. Освен това – те причиняват възпаления, които рефлектират на цялото тяло. Така че – колкото и да ви се иска да сте висока и красива – избягвайте ги, освен по поводи, защото здравето е най-важно.

Гризането на нокти

Това е грозен навик, но малко хора знаят, че той е и много вреден навик. Едно проучване е доказало, че 76% от хората, които си гризат ноктите, страдат бактерии в тялото си, които причиняват диария и повръщане и което ги прави по-податливи на стомашни проблеми. В същото време – едва 26.5% от хората, които не си гризат ноктите, страдат от такива бактерии. Под ноктите ни е едно от най-мръсните части в тялото на човека.

Яденето в офиса

Вашият офис е място за размножаване на бактерии, а клавиатурата ви – Райска градина за малките вредни организми. Едно проучване от 2013-та е доказало, че един вирус, разпространен в офис, може да зарази до 50% от хората в него само за един ден. Това става най-вече от храната. Затова – в обедната почивка гледайте да хапвате навън.

Рядко сменяте чаршафите си

Лоши новини: домашните акари обичат вашето топло, тъмно легло толкова, колкото и ти. Докато те са относително безвредни, техните изпражнения и изхвърлени парченца от тялото могат да предизвикат астма и алергични реакции. За да избегнете максимално тези гости – вие трябва да сменяте чаршафите си редовно – най-добре веднъж на седмица и да ги перете поне на 60 градуса.