frida.bg

7 неща от ежедневието, за които не знаете, че имат срок на годност

Приели сме, че някои неща в нашето ежедневие са консумативи, които сменяме често, а други – остават за дълго – докато ни омръзнат или спрат да ни вършат работа. Оказва се обаче, че често използваме предмети много по-дълго, отколкото трябва, разказва Reader’s Digest. Вижте някои от тях.

Детски седалки за коли

Детската седалка за кола може буквално да спаси живота на вашето бебе или дете, така че искате да сте сигурни, че е инсталиран правилно и срокът й не е изтекъл. Да купувате такава седалка втора употреба не е добра идея. Това със сигурност не е нещо, от което да пестите. Всяка седалка за кола има дата на годност и обикновено тя се отпечатва на дъното й. Дълголетието й варира според датата на производство и марката. Например, качествените седалки губят своята ефективност след шест до десет години, а по-евтините – много по-бързо.

Слънцезащитен крем

Наясно сме, че всеки знае, че слънцезащитните кремове имат срок на годност. Малко хора обаче обръщат внимание колко точно е той. Обикновено ако имаме останал крем от миналото лято – използваме го и на тазгодишното море. След една година отваряне обаче – той е по-малко ефикасен, а след три – няма да ви свърши никаква работа. Друг е въпросът, че, за да е ефективен един слънцезащитен крем – няма как да имате остатък от миналата година, защото се използва много по-голямо количество, отколкото повечето хора мислят.

Чай в пакетче

Ако пиете чай само когато сте болни, то чаят останал от предишното боледуване в шкафа ви може да не е толкова добър, колкото когато сте го купили. Той трудно се разваля и едва ли ще ви отрвои, но губи значителна част от качествата си след около две години, според производителите. Можете да го запазите за по-дълго ако го съхраняването във фризера, колкото и странно да звучи.

Слънчеви очила

Не се занимавайте с търсенето на малка дата, отпечатана на вашите очила – няма да намерите. Но би било полезно, ако можехте. В допълнение към предпазването на очите от слънчевите лъчи, слънчевите очила блокират вредните ултравиолетови лъчи, които могат да причинят рак или увреждане на очите. За съжаление слънцезащитните характеристики стават по-малко ефективни при блокирането на ултравиолетова светлина с течение на времето, отчасти и заради нормалното износване, което може да надраска лещите.

Гъба за баня

Тази гъба, която използвате в момента, за да се къпете, може да не е толкова чиста, колкото ви се иска. От една страна мъртвите клетки на кожата се задържат в дълго използваните гъби. Добавете към това и влажната среда на банята и воала – имате перфектната среда за развитие на бактерии. Гъбите, с които се къпете, трябва да бъдат заменяни на всеки 3-4 седмици.

Очна спирала

Експертите препоръчват да изхвърлите спиралата си около три месеца след като я отворите. Тя може да бъде заразена с бактерии и поставянето на грим близо до окото ви може да ви изложи на риск от инфекция. Голяма грешка е да използваме вече изсъхнали спирали Опитвайки се да ги навлажните с вода или слюнка, просто ще добавите още бактерии.

Колоездачни каски

Като единственото нещо между вас и лошото нараняване на главата при инцидент с колелото е каската. Хубавите такива са скъпи, но за съжаление и те имат срок на годност и той не е никак голям. Солта в пот може да корозират материалите на шлема, а слънцето уврежда пластмасата. Сериозни колоездачи трябва да заменят каската си на всеки две години, а тези, които използва велосипед от време на време – на всеки четири години.