frida.bg

8 предмета от ежедневието, които неочаквано може да дарите за благотворителност

 В последните години е много популярно да се даряват не само пари, но и на пръв поглед стари и безполезни предмети, които нямат стойност за нас. Такъв пример е кампанията с капачките, която стана изключително популярна в България. Вместо да хвърляме пластмасовите капачки, те се събират и даряват. Една капачка за нас няма никаква стойност, но когато са хиляди – те носят достатъчно пари, за да се купят медицински приспособления, които могат да спасят човешки животи. Затова и днес ви представяме 8 предмети от бита, които могат да бъдат дарявани на същия принцип, направена от The Goodwill – голяма американска организация, събираща пари за благотворителност по интересни начини.

Скъсани тениски

Вместо да хвърляте старите си скъсани или избелели тениски – вие можете да ги дарите. Има много организации, които събират стари дрехи и ги превръщат в парцали за продажба или пък ги рециклират. Тези НПО-та използват събраните средства за различни благотворителни каузи.

Стари картички

Дори в ерата на интернет добрите стари поздравителни картички остават много популярни. През годините ние трупаме стотици от тях и в един момент няма какво да ги правим. Вместо това обаче бихте могли да ги дарите в организации като например Ранчото за деца Св. Джуд (stjudesranch.org/recycled-card-program), където децата взимат старите картички и ги преработват в нови такива. Събраните пари отиват за помощ на деца, които са малтретирани или бездомни.

Костюма си от Хелоуин

Костюмите за Хелоуин са едни от най-краткотрайните вещи в живота ни. Можем да ги облечем само един ден, а не върви да ходим с един и същ костюм две години подред. Обикновено са скъпи и няма какво да ги правим. Затова и на хората от неправителствената организация Goodwill (https://goodwillnne.org/) им е хрумнало да започнат да събират такива костюми и да ги продават, като всички приходи отиват за обществени каузи.

Кабели

Подобно на всички хора вие също най-вероятно имате в някой гардероб кашон пълен със стари компютърни, видео и други кабели. Те никога не влизат в употреба, но някои организации ги събират. В тях имам ценен мед, който може да се продаде.

Закачалки

Подобно на кабелите – в един момент се оказваме задръстени от закачалки за еднократна употреба. От онези, които ни дават от химическото чистене. Сами по себе си те също нямат голяма стойност, но събрани много и заедно – могат да отидат в депото за рециклиране на метали.

Чаши за кафе

Кафените чаши имат ужасния навик да се умножават през годините. Нещо повече, те заемат много пространство, особено ако използвате една и съща чаша за чаши всяка сутрин. Затова бихте могли да ги дарите на благотворителен базар, най-вече ако са по-интересни или направени от порцелан.

Една обувка

Това е едно от най-странните неща, които сме чували! Със сигурност няма как да дарите едната си обувка в България, но все пак ще сложим това в класацията. Просто си струва да се види колко креативни могат да са хората, когато измислят как да съберат пари за благотворителност. Goodwill са направили „Програма за обувки сираци“. Те събират единични обувки и ги продават на хора, които, незнайно защо, имат огромна купчина от други „самотни“ обувки. По този начин понякога обувките намират своя „близнак“ и успяват да бъдат препродадени по-скъпо. Истинска любовна история!

Стари диоптрични очила

Дори ако смятате, че вашите диоптрични очила са твърде специфични, за да помага на някой в нужда, бихте могли да дарите дори това. Lions Club International има специална програма наречено Lions Recycle for Sight, където хората могат да даряват старите си очила на нуждаещите се. Организацията събира хиляди чифтове очила и избира от тях най-подходящите, които да дари на хора, които има проблеми със зрението, но нямат пари за нови очила.