frida.bg

Прекомерното производство на суперхраните намалява качеството им

В последните години в западния свят се случва нещо прекрасно – раждането на култ към здравословното хранене. Разбира се, като всяко хубаво нещо и това има своите тъмни страни. Масово производителите и хранителните марки прекаляват и злоупотребяват с новата мания. Подобни примери са много, но един е много красноречив. Широката употреба и търсене на популярните суперхрани е довела до свърхпроизводството им. Което от своя страна – намалява хранителните качества и свойства на тези храни.

Суперхраните, сред които киноа, чия, авокадо и много други, са основната хранителна диета на жителите на районите в Андите и река Амазонка, в продължение на хилядолетия. Тези храни са изключително полезни, съдържащи минерали, антиоксиданти, аминокиселини, фибри, полезни въглехидрати и витамини. Най-хубавото е, че тези съставки са изцяло естествени. Заради това те са подходящи за балансирана диета и спомагат намаляването на шанса от рак, сърдечни заболявания, затлъстяване и други.

Заради гигантския интерес към тях обаче – качеството им в последните години е намаляло драстично, съобщава Straits Times. Те са се превърнали в основна промишленост в Андите. Само за периода 2011-2015-та, когато има цялостна статистика, общото производство на тези храни е нараснало с 202%. Предполага се, че процентът е още по-шокиращ днес, 3 години по-късно. Особено драстично е нараснало производството на киноа – зърнена култура, отглеждана още от времето на инките и наречено „перуканско злато“. Приходите на Перу от киноата са нараснали от 34 до 124 млн. долара само в периода 2012-2017 г.  И ако това е хубаво за икономиката на Перу (макар че държавата взима жълти стотинки за това, което предлага), то тази тенденция не е никак добра като цяло.

Проблемите със свръхпроизводството са много. Тъй като тези култури растат само на местна територия, все повече и повече от площта бива превръщана в селскостопанска, което унищожава местната флора и фауна. В същото време – общите приходите на хората, които обработват културите, не се покачват драстично. Но не на последно място – вече обработваната земя се използва прекомерно. Това води до понижаване на качеството й – изтощаване на почвата и минералите в нея. И именно заради това започва да се намалява и качеството на суперхраните и техните благоприятни ефекти.

Проблемът все още не е твърде голям, но интересът към тези култури не стихва, а дори напротив – ежегодно чупи всякакви рекорди. Затова, ако се продължава със същите темпове, не е далеч моментът, в който те ще загубят всичките си свойства на суперхрани.

Заместители

Освен това – в стремежа да се отговори на търсенето – производителите са започнали да произвеждат тези храни и в държави като САЩ, Китай, Индия и други. Отгледаните на друга земя суперхрани обаче въобще не са „супер“, защото губят значително от качеството си. Това се дължи на факта, че се използват изкуствени торове и препарати и те са изкарани извън естествения им хабитат. Киноата, например, се сдобива с високите си качества само ако расте в Андите във високите боливийски и перукански блата на над 4000 метра надморска височина. Не са много местата на Земята, които предлагат подобни условия.

Това е още един пример как човечеството е на път да унищожи поредната природна даденост, заради свръхпотреблението и с цел изкарване на капитал. Вместо тези храни да бъдат стриктно регулирани – те се произвеждат много над възможния капацитет. Иронично е, че именно защото са наречени суперхрани, заради своите високи качества на състав, в един момента културите от Андите ще спрат да бъдат това, заради което са станали толкова популярни.