frida.bg

Предпочита ли кучето собственика си пред другите хора?

Кучетата са нашите най-добри приятели сред животинския свят. Повечето собственици на кучета веднага ще се изсмеят на този въпрос и ще кажат, че – „да, естествено, че кучето ми ме обича повече от всички останали хора!“. Оказва се обаче, че този въпрос не е нито толкова прозаичен, нито отговора му толкова очевиден, разказва National Geographic.

Всички сме гледали клипчета (а много дори за го усещали) колко диво и щастливо реагират кучетата, когато видях за пръв път собственика си при по-дълго отсъствие. Знаем как те се радват на стопаните се, колко са им верни и как дори да са агресивни с другите хора – не посягат на онези, които ги гледат. Заради тези и много други причини повечето бихме сметнали, че кучето обича най-много нас на света. Според последните академични изследвания, посветени на връзката между кучето и човека, обаче – нещата стоят по малко по-сложен начин.

Проучванията показват, че начина, по който се държат кучетата със стопаните и с непознатите хора, много зависи от контекста и поставеното на кучето задача. Изследователи във Флорида са изследване какво поведението на кучета в различни ситуации спрямо собствениците им и непознати хора.

За да установят поведението на кучетата, те тествали две ситуация. Една група кучета бе тествана със собственика си и непознат на познато място: стая в собствения дом на кучето. Другата бе тествана със своя собственик и непознат на непознато място. Кучетата са свободни да правят каквото искат. Учените искали да видят при кого първи ще отиде кучето и колко време ще прекара с него то. Резултатите били изненадващи.

На непознато място кучетата прекарват повече от времето си във взаимодействие със своите собственици – почти 80%. Но на познато място животните прекарват повече време с непознатия – около 70%.

„В стресиращ, непознат контекст ние разбираме, че все още си важен – ти си номер едно на кучето си.“, казва Ерика Ферубахер, автор на изследването. „На нови места или в моменти на дискомфорт, кучетата могат да бъдат склонни да търсят своите собственици.Когато се чувстват комфортно, кучетата са по-склонни да взаимодействат с непознати хора.Човекът, който живее с куче, може да наблюдава това поведение!“, твърди Джули Хехт друг изследовател от екипа.

И така – оказва се, все пак, че кучетата наистина са най-привързани към стопаните си. Но освен това – те са привързани и към местата, които обитават. Понеже са любопитни по природата – когато са вкъщи те предпочитат да се забавляват с непознати, понеже те са нови и интересни. Освен това обаче – гостите обикновено им обръщат повече внимание, радват им се и са по-склонни да ги глезят с лакомства.