frida.bg

Медитация за щастие: стъпка по стъпка към вътрешния баланс

Ние може да намерим начин да БЪДЕМ нашето щастие. Вместо да го търсим, можем да се научим да го отглеждаме в самите себе си. Разбира се, няма как да спрем външните обстоятелства да ни влияят и да ни изваждат понякога от нашия вътрешен център. Но е факт, че можем да постигнем вътрешен покой и усещане за щастие, което не зависи от външните обстоятелства. За целта можем да използваме медитацията и осъзнаването на собствения мисловен поток или егото. Именно егото създава вътрешния хаос от тревожност, съмнения, страх, които ни пречат да бъдем щастливи. Практиката на осъзната медитация ще ни помогне да успокоим ума (а с това и егото!) и постепенно ще потънем в релаксация и усещане за вътрешно блаженство.

Стъпка по стъпка към вътрешния баланс и щастие

IMG_5191-Edit©ChristineHewitt_YogicPhotos

Стъпка 1

Намерете тихо място, в което да се усамотите за 10-15 минути. Това може да е трудно, особено ако имате деца, които играят и вдигат врява, но умелите в медитацията споделят, че умът може да бъде приучен да се отпуска дори и в ситуации на външен хаос и шум.

Стъпка 2

Седнете на пода с кръстосани крака или се облегнете на стената. Отпуснете дланите върху коленете, отпуснете цялото тяло като започнете от мускулите на челото, бузите, брадичката, раменете, лактите, дланите. Не забравяйте да държите гръбначния стълб изправен.

Стъпка 3

Обърнете внимание на звуците, които идват отвън. От улицата, от другата стая, от горния етаж. Опитайте осъзнато да чуете всеки малък звук и просто го регистрирайте – той е там, има го. Тези звуци не са нито добри, нито лоши. те са неутрални. Такива, каквито трябва да бъдат.

Стъпка 4

След това започнете да осъзнавате звуците, коиот идват от вашето собствено тяло – вашия дъх, сърце, вътрешен шум. Просто наблюдавайте тези звуци, отново без оценка. Те не са нито добри, нито лоши. те са неутрални. Такива, каквито трябва да бъдат.

Стъпка 5

Обърнете внимание на вашето дишане. не се опитвайте да го регулирате, просто наблюдавайте. Какво е неговото темпо? Има ли накъсване на дъха между вдишването и издишването? Наблюдавайте въздушната струя, която по естествен начин изпълва белите ви дробове. С коя част на белия дроб вдишвате? Наблюдението е един от най-лесните начини за успокояване на ума. Когато осъзнато наблюдаваме дишането си, ние спираме да мислим за странични неща и успокояваме малко по малко умствения поток.

Стъпка 6

Опитайте да останете тук, в това пространство на покой и тишина, няколко минути. Просто наблюдавайте вдишването и издишването. В началото концентрацията може да ви бъде трудна. ще усещате как покоя ви непрекъснато бива смущаван от мисли. Какво трябва да сготвите след това? А какво правят децата? Как мина деня ви? Отново, регистрирайте тези мисли без оценка. Те не са нито добри, нито лоши. те идват от вашето его, а то прилича на малко дете, което непрекъснато ви дърпа за ръкава и ви казва: тук съм, виж ме, не ме оставяй, играй с мен. Просто му кажете: знам, но не сега.

Отворете пространство за покой, тишина, хармония и малко по малко ще навлезете не просто в състояние на щастие, а в блаженство – вие сте тук и сега и всичко е каквото трябва да бъде!