frida.bg

Най-добрите йога асани за гъвкавост и красиво издължени мускули

За да се чувстваме добре в тялото си трябва да тонизираме и стягаме мускулите си, но също така – да ги издължаваме и разтягаме. Стягането и разтягането вървят ръка за ръка във всяка балансирана тренировъчна програма. Йога е известна с богатството си от йога асани, които повишават нашата гъвкавост и мобилност. Те ще ни помогнат да въведем качественото разтягане в своята редовна фитнес или кардио практика, за да се радваме на красиво издължени мускули и повече гъвкавост!

Разтягане 90/90

Тази асана ни дава лесен, но в същото време изключително ефективен начин да огъвкавим тазобедрените стави и да им позволим да се отворят, за да се радваме на по-голяма мобилност и гъвкавост. За да я изпълните седнете на пода и поставете единия крак под прав ъгъл пред вас, другият крак е назад отново под прав ъгъл.

Най-важното тук е да ви бъде удобно и комфортно. Когато се наместите в позата просто се обърнете напред и бавно се наведете надолу. Можете да останете с длани на пода или да спуснете лактите на пода. Останете тук 1-2 минути и бавно се изправете. Направете същото упражнение и в другата посока като смените краката.

Разтягане на задната част на бедрата

Разтегнете нежно, но дълбоко задната част на бедрата с това йога упражнение. То ще подобри вашата гъвкавост и ще отпусне напрежението от долната част на гърба. Просто легнете по гръб и нежно притеглете едното коляно към гърдите. Задръжте няколко секунди и бавно разгънете коляното. Ръцете помагат тук като придържат бедрото зад коляното. Задръжте 1-2 минути и бавно свийте коляното. Повторете с другия крак.

Разтягане на предната част на бедрата

Това е идеалното упражнение за разтягане на предната част на бедрото. Застанете в нисък напад и когато намерите баланс опитайте да хванете глезена на стъпалото зад вас. Ако в началото това ви е трудно, използвайте малко коланче, с което да притеглите стъпалото към вас. Задръжте няколко секунди и отпуснете. Сменете посоките.

Разтягане на гърба

Тази асана освобождава натрупаното напрежение между прешлените и подпомага огъвкавяването на гръбначния стълб. Застанете на колене и длани – дланите точно под раменете, коленете – под тазобедрените стави. Бавно плъзнете ръцете напред, докато хубаво не издължите гръбначния си стълб. Задръжте няколко вдишвания и бавно излезте от позата.

Снимка на корицата: flickr