frida.bg

3 прости стратегии за щастлив живот, които наистина работят

Ако попитаме едно малко дете: „Какъв искаш да станеш като пораснеш?“ вероятно ще последват много отговори – пожарникар, лекар, певица, балерина и т.н. Но най-вече, малкото дете ще отговори: „Искам да стана Голям. Ако попитаме един голям човек същия въпрос, по подобен начин той може да изреди много неща, но в сърцевината на отговорите му ще съзрем едно-единствено нещо – „Искам да бъда щастлив/а.“ Толкова простичко, семпло и в същото време не чак толкова лесно за постигане в реалността. Всеки от нас иска да живее щастлив живот. Това може да означава различни неща за различните хора, но пътят към постигането му минава по едни и същи пътища. Кои са те?

Щастлив живот: баланс между крайностите

Ако искате да живеете щастливо трябва да разберете една проста истина – щастието не е еуфорично състояние, нито неговата противоположност, а балансът между тях. Понякога сме щастливи, без да го осъзнаваме просто, защото приравняваме щастието с еуфорията. Ако приемем, че щастието е същото като спокойствието, уюта, топлината, чувството, че си обичан, ценен, приет, любим, нужен – е, тогава си гарантираме билет за един наистина щастлив живот!

Всеки ден освобождавайте страха

Ако има реална бариера пред собственото ни щастие, то това безспорно са страховете. Те създават тревожни мисли в главата ни, съмнения, спират дейността ни, ограничават мечтите ни и предизвикват негативно възприемане на света и себе си. За да бъдем щастливи трябва да направим нещо много простичко – всеки ден, абсолютно всеки ден пускайте един страх да излети от вас. Освободете негативните думи от речника си, освободете се от тревожните мисли, медитирайте, пейте, танцувайте, направете от живота си празник!

Щастието не идва с разрешение

Животът не идва с инструкции за употреба, а щастието не идва с разрешение. Затова трябва да си го позволим сами. Като ценен лукс, който малцина могат да си позволят (тъй като не знаят, че трябва!) щастието е достъпно за всеки, който иска да го вземе. Можем да бъдем щастливи с малко и нещастни с много. Щастливите хора знаят, че щастието е възможност, която идва с всеки нов ден. И от нас зависи да го направим свое!