frida.bg
офис

Офис дилеми: как да се справим с клюките по наш адрес?

Всеки офис има своите пикантни ароматни нотки, които се носят наоколо под формата на клюки. Все пак трябва да има нещо интересно, освен работа, нали? Факт е, че колкото и да сме добронамерени и позитивни клюките рано или късно стигат до нас, за да извадят на бял свят нещо от личния ни живот, достатъчно лютиво, че да подправи еднообразието на офисната супа. Какво да правим, когато сме в центъра на прожекторите? И как да излезем оттам, без голяма суматоха? Е, имаме няколко решения…

Не го приемайте лично

Ако ваш колега е решил да пусне клюка по ваш адрес, не го приемайте лично. Вие безспорно сте интересна личност за колегата ви и в това няма нищо лошо. Клюките са мляко с кратък срок на годност, важно е да се изхвърлят преди да замирише… Не приемайте клюката лично, това е най-лесния път да станете прекалено безинтересни за обсъждане.

Опитайте да не реагирате

Емоционално. Клюките целят едно единствено нещо – емоционална реакция. Хората, които обичат да ги използват за разнообразяване на сивото ежедневие обикновено намират нещо изключително захранващо в стимулирането на емоционални реакции у другите. Опитайте да запазите неутрално поведение. Това означава да не влизате в спор, няма никакво значение дали клюката е вярна или не, нито какъв процент истинност съдържа. Просто регистрирайте интереса и толкова. Нищо кой знае колко необичайно не се е случило.

Не отвръщайте на клюката с клюка

Това е стратегия, която ще подхрани още и още клюки, докато те така ви овъртят, че вече не знаете от къде започна всичко. Може би сте подразнени от поведението на колегите ви, но не обръщайте на шамар с шамар. Е, поне що се отнася до офис клюките. Отминете офис сцената с усмивка и запазете мнението си по въпроса за себе си. Нека хората си правя преценките сами! И най-вече – сами да решават на кого да се доверяват в бъдеще!