frida.bg

Малини за здраве: няколко причини да ги хапваме по-често

Малините безспорно са един от най-полезните плодове на сезона, но освен това – и едни от най-вкусните и привлекателни за окото. Те ни пленяват с аромат, невинност и красота, които ги превръщат в любим плод на малки и големи! Защо да ги хапваме по-често? Една шепа малини ще ви осигури цяло богатство от антиоксиданти, фитонутриенти, фибри, желязо, магнезий, калий и цинк. Освен това 100 грама малини съдържат над 40% от дневната ни нужда от витамин С. Но не само…

Малините…

rasberries

… засилват имунната система

Малините съдържат изключително важния за нашата имунна система витамин С. Една шепа малини на ден и си осигуряваме повече бели кръвни телца и силна защита срещу настинки, бактерии и вируси.

… забавят стареенето

Освен витамин С, малините съдържат феноли и антоцианини, които се борят със свободните радикали, оксидативния стрес и ежедневната интоксикация в градска среда. Антиоксидантите, открити в малините се употребяват в състава на антиейдж продукти, забавящи процесите на стареене на кожата.

Rasberries

… предпазват очите

Богатото количество антиоксиданти в малините предпазва очната ретина от оксидативния стрес и също така предпазва очите от влошаване на зрението и други очни болести.  Комбинацията от витамин С, А и феноли подпомагат очите да се справят със сухотата в очите.

… намаляват възпалението

Фитонутиентите и антиоксидантите във вкусните червени плодчета ни защитават от опасните ефекти на прекомерните възпалителни процеси тялото ни. По този начин малините могат да ни помогнат да намалим риска от заболявания като диабет тип 2, атеросклероза и затлъстяване. Малините съдържат още елагова киселина, която също действа противовъзпалително. Хапвайте шепа малини на ден за детоск и здраве!

rasberries

… подпомагат отслабването

Малините притежават високо съдържание на фибри и вода, което ги превъща в идеалния плод за отслабване. Препоръчват се при спортуващи, тъй като съдържанието на манган, калий и форфор в малинте подпомага възстановяването на електролитния баланс след тренировка. Маниновите кетони подпомагат изгарянето на мазнините и процесите на отслабване, а малините са най-добрият плод за влизане в перфектна форма този сезон!