frida.bg

5 причини да правите „слънчевите“ йога упражнения всеки ден

Какъв по-подходящ момент да започнем да правим слънчевите упражнения от този – пролетта е разпукала своите ароматни цветчета, а слънцето нежно докосва лицето ни в жадувана прегръдка. Е, време е да поздравим слънцето и пролетта! И не на последно място – да влезем в добра форма за лятото!

Започнете с 5-6 пълни цикъла като малко по малко ги увеличавате до 12. Вдишайте и издишвайте бавно, дълбоко, релаксирано. Всеки път, когато отваряте ръце и … сърце поемайте въздух и всеки път, когато ги затваряте – издишайте. Синхронът между дишането и движението създава синхрон между ума и тялото, а това води до спокойствие, релаксация, покой. Завършете практиката в шавасана!

Ето още 5 причини да правите слънчевите упражнения правите всеки ден!

За енергия и тонус

Слънчевите упражнения са прекрасен начин да събудим тялото си и да го напълним с енергия и жизненост още от сутринта! Те са лесни за изпълнение, а плавното преминаване от асана в асана ще усили кръвообращението ви, ще ви детоксикира и ще заздрави цялото ви тяло!

За издължени и стегнати мускули

Асаните от слънчевия комплекс ще заздравят мускулите ви, ще подобрят тяхната гъвкавост и ще тонизират цялото ви тяло. В същото време, те ще лубрикират ставите ви и ще подобрят мобилността им. Слънчевите упражнения ще се отразят прекрасно на вашия гръбначен стълб, тъй като ще освободят напрежението между прешлените и ще повишат неговата гъвкавост. Йогите казват: ние сме толкова млади, колкото гъвкав е нашия гръбнак!

За успокояване на ума

Тъй като асаните в слънчевия комплекс са в синхрон с дъха, практиката се постепенно се превръща в т.н. медитация в движение. Постепенно заучаваме асаните, тяхната последователност и свикваме с дълбокото дишане. По този начин отпускаме ума в движението и си позволяваме да се отпуснем в тиха релаксация.

Да приемем тялото си такова, каквото е

Слънчевите упражнения в йога ни позволяват да осъзнаем своето тяло по различен начин, но най-вече – да го приемем такова, каквото е! Няма нужда да се доказваме или да правим асаните като някой друг, просто слушаме тялото си и потъваме в успокояващата вибрация на йога!

Да изразим благодарност

Слънчевите упражнения представляват лесен и изключително балансиран йога комплекс, който можем да правим навсякъде – от дневната ни до близкия парк. Най-добре да практикуваме рано сутрин и да сме обърнати към слънцето, за да поздравим новия ден и да благодарим за възможностите, които ни дарява!