frida.bg

Кои са храните, които увеличават нивата ни на серотонин и … щастие

Вашето щастие е в собствените ви ръце и нива на серотонин! Всъщност усещането за щастие е доста субективна реакция. Може би си мислите, че щастието ви се базира на външни фактори, но това не е съвсем така. То се влияе най-вече от нивата на серотонин и допамин, а  мозъкът ни ги отделя, когато се занимаваме с нещо, което ни доставя удоволствие.

Серотонинът е изключително важен за нещето здраве и щастие, а нивата му можем да контролираме съвсем съзнателно. Този моноаминен невротрансмитер, който се произвежда в невроните на централната ни нервна система, играе важна роля в много физиологични и емоционални процеси. Той участва в регулирането на телесната температура, съня, агресивността, сексуалността и не на последно място – апетита!

Как да повишим по естествен начин нивата си на серотонин и щастие? Един от най-лесните начини да направим това е като хапваме храни, които съдържат триптофан. Подбрахме най-вкусните „щастливи храни“, които да включим в своята диета още дес!

Яйца

Eggs

Яйцата, освен едно добро количество пълноценен протеин, ще ни осигурят и биотин, тирозин и омега-3 мастни киселини. Освен това, според нови изследвания, яйчните жълтъци, стимулират производството на триптофан. Затова нека хапваме яйца, но не повече от две на ден. Е, за щастие!

Тофу

Tofu

Соевите продукти са богати на растителен протеин, но, също така, те съдържат богато количество триптофан. Включете тофу или соево мляко в своята диета, за да си подсигурите повече усмивки и .. серотонин!

Риба

Salmon

Аминокиселината тирозин, която се открива в мазната риба – сьомга, херинга, сардини, риба тон и други, се свързват с производството на серотонин. Консумирайки повече храни, които съдържат тирозин ние подпомагаме производството на този безценен хормон на щастието!

Ядки

Nuts

Една шепа от любимите ви ядки на ден щ ви осигурят едно добро количество триптофан. Те, също така, са богати на фибри, протеин, витамини и антиоксиданти!

Семена

Pumpkin Seeds

Семената са богат източник на серотонин. Те съдържат, освен това, протеини, калий, желязо, витамин Е, витамин от групата Б, магнезий и калций. Изберете тиквени и слънчогледови семки, сусам, ленено семе, а също така тахан, приготвен от семена.

Плодове

Pineapple

Не са много плодовете, които повишават нивата на серонин, но въпреки това можем да се радваме на сладък вкус за небцето и настроението! Включете в диетата си повече сочен ананас, ароматни сливи, киви или банани – и ще се заредите с витамини, минерали и добро настроение!