frida.bg
Великден

Скритият смисъл на Възкресението

Великден е празник на Възкресението не само за християнския свят, но и за цялата природа на Северното полукълбо. И в това няма нищо случайно! Природата винаги е била нашия универсален символ на Сътворението. В нейният кръговрат се вихрим всички ние – като едни миниатюрни частици от Цялото. Що се oтнася до католиците, Великден е единственият свещен празник, който  винаги се празнува в един и същи ден – неделята след първото пълнолуние на Пролетта. Защото през този период се случват едни от най-знаменателните събития в природата. Животът се възражда с нова сила и в един нов, по-висш смисъл.

Великденското възкресение в християнския календар съвпада с периода на Пролетното равноденствие, който се счита за изключително силно енергиен момент от астрологична и езотерична гледна точка.

Заедно с Пролетта настъпва истинския нов годишен цикъл както в природата, така и в астрологията.  Започва ново завъртане на зодиакалното колело, предвождано от огнения Овен. Природата в Северното полукълбо си поема дълбоко дъх и постепенно се пробужда от зимния си сън. Светлината най-после възтържествува над тъмнината.

Великото прераждане повлича всичко живо с обновителната си енергия и му вдъхва нов живот, благословен от ласките на Слънцето.

Възкресението

Езотериката свързва периода около Пролетното равноденствие с енергийна свръх-доза и екзалтация.

Не само посветените в тайните на битието владеят умението да се възползват от потенциала на пролетното възраждане. Независимо дали сте вярващи, атеисти, посветени или не, енергията на периода ще въздейства с еднаква сила на всички и всичко наоколо.

Както Пролетното равноденствие, така и Великден бележат важен момент от живота, свързан с всеобщо преобразяване и пречистване.

Възкресението

Тръненият венец на Зимата се разлиства под възродителната магия на Пролетта

Магията на Пролетта набира надмощие и превръща сивия зимен пейзаж в градина. А заедно с материята се пробужда и духа.

Пролетта, с нейните шамански, семитски, християнски, индуистки и прочее обреди и празници, се отбелязва като велик момент на възкръсване и прераждане от древността до днес. Тяхната енергия поддържа не само традициите и вярванията ни, но и любовта ни към живота, такъв какъвто най-силно го искаме – красив, усмихнат и обещаващ!

Казват, че над събитията от този период бди Върховният лечител Архангел Рафаел – ангелът, който може незабавно да ви освободи от всякакво страдание.  Смята се, че този ангел е пазител на светия Граал. Неговата енергия е смарагдово-зелена светлина, която действа успокояващо и просветляващо, стига да бъде призована.

Вгледайте се в раните на душата и тялото си и работете върху своето вътрешно изцеление. Вижте кои сфери от живота ви имат нужда от помощ или подобрения и насочете натам силите си.

Възкресението

Великден е момент за духовно израстване, защото тогава светът е обладан от извънредно високи вибрации.

През този свещен период от годината надигат глава и нашите духовни водачи – онези, които въплъщават идеята за духовна промяна и я превръщат в действие. С тях и ние се събуждаме за своя божествен дълг – към себе си и към света.

Периодът символизира божественото проявление сред смъртните.

И все пак, само тези, които умеят да се настроят на високи вибрационни честоти ще усетят сакралната мъ същност.

Великден

Настъпва време за пречистване на душата и тялото.

Настъпва време за пълен синхрон с природата и всичко онова, в което намираме божествена искрица съвършенство и святост.

Самият акт на постене дава мощен импулс на клетъчно ниво като регенерира изцяло имунната ни система – факт, с който се съгласява и съвременната емпирична наука.

Християните празнуват Великден, евреите почитат Пасха, астрологията започва нов зодиакален цикъл, а езотериците търсят истината, смисълът и мъдростта…

Страстна седмица

Символика на Страстната седмица

Българските християни наричат последната седмица от живота на пророка Исус – Страстната седмица или Седмицата на страданията.

Страстта и страданието са свързани понятия в християнската символика. На старобългарски страст означава страдание, а седмицата преди Възкресение се нарича страстна. С нея приключват великите пости, които имат за цел да пречистят тялото и да презаредят духовете.

В българското православие, всеки ден от страстната седмица се нарича Велик, освен петък, който се свързва с разпятието и символизира кулминация на страданието.

Всеки един от дните на Страстната седмица има свой универсален смисъл и послание, които можем да тълкуваме според духа на времето.

Така например, денят който Библията свързва с предателството на Юда можем да посветим на грешките и паденията си. Нека помислим върху тях…

На Разпети петък можем да размишляваме относно уроците на съдбата и да намерим начин да понесем (или поне да осъзнаем) собствения си товар като човеци. Време да се замислим и да погледнем навътре в себе си. Време и да помислим върху това как всичко има две страни и как след всяка буря, изгрява слънце.

Великата Събота може да се посветим на идеята за връзката между физическия и духовния свят. Това е момент, в който материалното и духовното постигат единната си същност.

Великден е денят за Възкресението и момент на божествено просветление. Ден, в който сме озарени от божествена светлина.

Възкресение

Настройте се на великденски честоти и се насладете на невероятната енергия на периода.

Практики като медитация, мълчание, умозрение или пости са особено продуктивни в периода преди и около Великден. Те помагат за постигане на просветление, изцеление и мир. И фундамент, върху които да изградим наново живота си, така че да отпразнуваме едно от своите лични възкресения.