frida.bg

Кафе или не? Изберете здравословните алтернативи на кафето

Може би първото нещо, за което мислите сутрин е ароматната чаша горещо кафе … за скоростно събуждане? Е, не сте единствените! Голяма част от нас разчитат точно на чашата кафе за събуждане, енергия и тонус. Изборът на енергизираща напитка рано сутрин е личен избор и ние няма да ви убеждаваме в обратното. Но тъй като се стремим да се храним балансирано, решихме да ви предложим няколко наистина здравословни и енергизиращи алтернативи на кафето. Да, без кофеин. Ето кои са те!

Чай от глухарче

Tea

Чаят от глухарче съдържа витамин С, който ще ви помогне да поддържате имунната си система в отлична форма. Смята се, че чаят от глухарче помага за отслабване и намаляване на нивата на лошия холестерол в тялото ни. Не на последно място, глухарчето ще ви помогне да се разсъните рано сутрин и изпитате прилив на енергия!

Ментов чай

Ментовият чай притежава необикновената способност едновременно да тонизира тялото ни като в същото време успокоява нервната ни система. Той е идеален за консумация през целия ден, особено когато сме на работа и имаме нужда от фикус и концентрация, но в същото време – от спокойствие и увереност.

Чай от куркума

turmeric latte

Чаят от куркума притежава уникалната способност да забавя стареенето, благодарение на антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали в тялото ни. Но неговите полезни качества отиват много по-далеч от антиейдж грижата. Чаят от куркума дава мощен прилив на енергия към нашия мозък (концентрация, внимание, памет), за да бъдем продуктивни, енергични, успешни през целия ден!

Комбуча

Комбуча е известна като „напитката на безсмъртието“ в древен Китай, като „чаена квас“ в Русия, а по-късно и като „чудотворна гъба“. Напитката се приготвя чрез ферментация на специалната пробиотична гъба, а една от очевидните ползи от приемането й е повишеният тонус и нива на енергия. Комбуча ще ви помогне да подобрите храносмилането си и паметта, както и да се освободите от излишните килограми.

Гъба рейши

DSC_1063

Една интересна алтернатива на кафето е напитката с гъба рейши. Тя се приготвя като самата гъба се потапя в черен чай или кафе (без кофеин), тъй като е леко горчива, а кафето и черният чай неутрализират горчивият вкус. Смята се, че гъбата рейши е изключително полезна за нашето здраве като укрепва имунната система, облекчава кашлица и възпаления на горните дихателни пътища, понижава нивата на стреса и в същото време ни освежава и ни дава енергия!