frida.bg

5-те важни компонента на всяка балансирана диета

Съществуват много хранителни режими и диети, които опитват да ни убедят в тезите си и да ни научат как „трябва” да се храним и какво всъщност означава „здравословно хранене”. Всъщност, не е нужно да следваме стриктен хранителен план, особено ако сме наясно кои са основните компоненти на балансираната диета.

Според Робин Юкилис, диетолог, уелнес експерт и автор на редица книги, сред които „Слаби отвътре”(„Thin from Whitin”) и „Рестартирай храносмилателната си система” (“Reset Your Gut”), има 5 прости принципа, които биха създали нашата балансирана диета. Диета, която е полезна за нашата храносмилателна система, тънка талия и здраве. Диета без лишения, без спазване на стриктни правила и без стрес.

Ето кои са те!

Протеини

Протеините са важни, затова Робин Юкилис ни съветва да ги включим на всяко хранене. Тя ни препоръчва да похапваме повече леща, киноа, нахут, както и сьомга, пилешко месо и сардини. Протеините стабилизират нивата на кръвна захар, за да имаме повече енергия през деня и да се чувстваме сити за по-дълго време.

Мазнини

Естествено, правим разлика между „добри” и „лоши” мазнини. Стомахът ни обича добрите мазнини като авокадо, ленено семе, ядки, кокосово масло и зехтин. Разбира се, няма да ни навреди да похапваме и масло, стига да нямаме проблем с обработването на глутена. Но нека наблягаме малко повече на здравословните мазнини. Робин Юкилис ни съветва да хапваме на всяко хранене 1 до 2 с.л. зехтин, 1 шепа ядки и ¼ авокадо. Е, за да сме сигурни, че мазнините, които приемаме с храната са достатъчно!

Ферментирали храни

За да поддържаме добрите бактерии в стомаха си на ниво е добре да приемаме ферментирали храни с всяко хранене, за да бъде диетата ни балансирана и пълноценна. Опитайте да консумирате на всяко хранене поне една от тези храни: ябълков оцет, кефир, житна вода, квасен хляб, кисело мляко, вино, кисело зеле или зелев сок.

Сготвени зеленчуци

Може би обичате да похапвате зеленчуците си пресни и на салата, но сготвените зеленчуци, печени или на пара, са лесни за храносмилане и в същото време успокояват стомаха ни. Печени моркови, батат, броколи, тиквички и патладжани – топлия сезон върви ръка в ръка с изобилие от зеленчуци. Нека ги хапваме на воля!

Зеленолистни

Пълни с фибри, витамини и минерали – зеленолистните зеленчуци са всичко, от което се нуждаете, за да поддържате здравето на чревната си флора, но и теглото си в оптимална форма. Спанак, зелена салата, рукола, зелени чушки – добавете ги на всяко хранене и се радвайте на балансирана и пълна с витамини диета!