Представете си, че сте на гръцкото крайбрежие през лятото. Избирате красиво уютно ресторантче на брега на морето. Поръчвате си рибни деликатеси, а морето синее отвъд хоризонта. Кое е първото нещо, което ще ви донесе сервитьора? С дъх на средиземноморие, море и безгрижна радост – това вероятно ще е скромна купичка, пълна с домашно приготвен ароматен зехтин и няколко къшея хляб. До скоро никога не се бях замисляла, че мога да поднеса на гостите си предястие от зехтин и подправки. Естествено, зехтинът трябва да е качествен, а подправките – подбрани. Предлагаме ви няколко рецепти за дип със зехтин. Да, с дъх на море…
Дип “по италиански”
Какво ви трябва?
- 1/4 купичка зехтин “екстра върджин”
- 2 с.л. балсамов оцет
- 3-4 глави чесън
- натрошен пармезан
- сушен риган
- черен пипер
Просто смесете съставките, а чесънът оставете да престои 1 час и отстранете. Достатъчно е ароматът му да обогати този на зехтина. Поднесете с щипка натрошен пармезан отгоре и пресен хляб, ухаещ на домашен уют!
Дип “по френски”
Какво ви трябва?
- 1/2 купичка зехтин “екстра върджин”
- натрошен пармезан
- сушени магданоз, босилек, риган, мента, розмарин
- сушен чесън
- лимонов сок
- сол и черен пипер
Смесете зехтина с щипка или две от сушените подправки. Оставете пармезана за поръсване и го добавете преди поднасяне на дипа. Насладете се на експлозия от аромати с любимия си пресен хляб! Това предястие е толкова вкусно, че ще се заситите преди да сте минали към основното. Наслаждавайте се без ограничения!
Чеснов сос “по средиземноморски”
Какво ви трябва?
- 1/2 купичка зехтин “екстра върджин”
- 1 с.л. балсамов оцет
- 4-5 глави чесън
- черен пипер
- щипка лют пипер на люспи
- сол
- натрошен пармезан
Смесете всички съставки, без пармезана, и оставете да престои една нощ. Добавете лют пипер на люспи само ако искате дипът да стане пикантен. Чесъна, оставете цял, за да можете да го извадите на следващия ден. Най-важен е ароматът на Средиземноморие, зехтин и топли летни вечери с гледка към морето…