frida.bg

Шамфъстък: няколко основателни причини да го хапваме по-често

Според най-новите изследвания, шамфъстъкът е най-полезната ядка, която можем да консумираме. Нямаме нищо против, защото освен полезна тя е и изключително вкусна. Богат на протеини, фибри, цинк, фосфор, витамин В6, манган и добри мазнини, но не само. Шамфъстък притежава най-много антиоксиданти в сравнение с другите ядки и осигурява безспорни ползи за нашето здраве и добро настроение. Това е много добър избор особено в моментите, в които сме стресирани, тъй като ни успокоява и връща усмивката на лицето ни.

Причината да се определят за най-добрата ядка успокояване, според специалистите, е в това, че самото отлюпване на черупката има успокояващ ефект. Може би се има предвид това, че ти трябва да спреш и намалиш темпото, за да си обелиш шамфъстъка. Е, това наистина е интересен аргумент! Нека видим какво още ни казва науката?

Грижа за сърцето

Според нови изследвания, добрите мазнини в шамфъстъка намаляват нивата на т.н. „лош“ холестерол, както и риска от развитие на коронарна болест на сърцето. Шамфъстъкът, също така, може да ви помогне да държите кръвното си налягане под контрол.

Добро храносмилане

Богатото съдържание на фибри в шамфъстъка подобрява храносмилането и облекчава констипацията. Също така, ядките от шамфъстък увеличават добрите бактерии в стомаха като по този начин подпомагат здравето и доброто функциониране на цялата ни храносмилателна система.

Бързина на ума

Шамфъстъкът, както повечето ядки, е богат на витамин Е, един от най-важните витамини, отговорни за когнитивните функции. Това е най-добрата ядка за стимулиране на ума, концентрацията, вниманието и паметта. Освен това, действа превантивно спрямо дегенаративните процеси на мозъка. Хапвайте шамфъстък за бърз и ефективен ум!

Безспорен афродизиак

Шамфъстъкът стимулира фертилността и действа като афродизиак! Според ново изследване само шепа ядки на ден могат да повишат либидото при мъжете, както и да ги предпазят от еректилни дисфункции.

Ситост за по-дълго

Шамфъстъкът може да ни помогне да отслабнем по-бързо, тъй като създава усещане за ситост. Това до голяма степен се дължи на голямото количество протеин, което всяка ядка съдържа. Според специалистите, шамфъстъкът е най-добрата закуска за отслабващи и със сигурност ще ни помогне да намалим обиколката на талията.