frida.bg

Визуализацията: мощна техника за справяне с безсънието

Ако някога сте страдали от безсъние знаете каква мисловна битка се случва между между чаршафите. Вие се опитвате всячески да заглушите мислите си, а те наводняват съзнанието ви точно когато е време за сън и почивка. В резултат, ежедневието ни се превръща в нещо като буден ад, в който умората, изтощението и тревожността ни заплитат в затворен кръг, от който сякаш спасение няма. Но спасение има, а техниките на визуализацията могат да ни помогнат да излезем от заплетения кръг на тревожността.

Визуализацията представлява нешо като умствено пътуване, което ни отдалечава от тревожните мисли, притесненията и безпокойствието. Тя ни отвежда към едно притихнало състояние на цялото ни същество, за да ни върне към нашия вътрешен център на баланс и хармония. Как можем да създадем своята собствена визуализация вкъщи?

Създайте вътрешна картина на пълна релаксация

Първата стъпка към това да се потопим в релаксиращите ръце на визуализацията е да си представим много спокойно и омиротворено място. Мястото, в което бихме се чувствали най-отпуснати и спокойни. Мястото, в което да притихнем в сладък сън е най-естественото нящо, което бихме могли да направим. Може би ще си припомните такова място от вашето минало или ще създадете сами своето най-притихнало кътче с окраските на вашето въображение.

Може би това ще е хладната планинска местност, в която се чувствахте толкова близо до природата, че всички грижи се бяха изпарили напълно. И просто съзерцавахте природния пейзаж в пълна отпуснатост. Или моментът, в който просто си лежахте на плажа, слушайки вълните. Създайте „своята” картина. Обрисувайте мястото, в което бихте били най-отпуснати. Отделете време да измислите всеки детайл. Дъждът, ароматът на прясно изпечени сладки, гледката през прозореца, мекото одеало… Създайте своята уютна картина и се потопете в нея. Тя е тук и вие сте в нея.

Предизвикайте себе си

Спокойната и релаксираща картина в повечето случаи не е достатъчна, за да успокоим тревожните мисли, които нахлуват в ума ни и ни заплитат в своите непрестанни игри. Сега е моментът, в който да визуализирате нещо, което наистина би ви предизвикало, уморило, изтощило на физическо, емоционално и ментално ниво. Може би ще преодолеете голяма опасност, усилие…

Вместо да бягате от дискомфорта, предизвикайте го. Това ще ангажира вашия ум и ще ви отвлече от мисълта, че не можете да заспите. Потопете се в тази „сложна” ситуация. Вижте детайлите, вижте и усилието ви да се справите с нея. Сякаш гледате приключенски филм, а във всеки филм има предизвикателство. Създайте своето собствено пътуване.

И накрая, просто стигнете до покоя…

Когато преминете през битката и предизвикателството, просто визуализирайте, че сте пристигнали на мястото, където трябва да бъдете. Може би това е топло и меко легло или хамак сред природата. Може би е терасата на вашата къща, от която се вижда цялото море или езеро. Позволете на ума си да пристигне, да изпита облекчение, наслада… Битката е приключила. време е за релакс и сладки сънища…