frida.bg

Каква скрита символика крият цветовете, които избираме?

Цветовете притежават изключително влияние върху нашата психика. Дори да не сме се замисляли малко по-задълбочено по темата, вероятно сме усещали влиянието им през себе си и то е просто неоспоримо. Един от най-големите приноси в разгадаването на мистериозното влияние на цветовете върху нас има известният швейцарски психолог Макс Люшер. Той създава специален метод за диагностика на характера чрез цветови тест, в който основно значение имат цветовете, които избираме. За да направим паралел с нашия ежедневен избор на цветове и тяхното значение за нашия характер и личност, нека се потопим в описанието на Люшер за символиката на цветовете…

colors

Тъмносиньо

Хората, които избират в облеклото, интериора и ежедневието си предимно тъмносиния цвят се намират в уравновесено, хармонично, освободено от напрежение и тревога състояние на ума. Тъмносиният цвят също така символизира чувствителност, целенасоченост, нежност, склонност към обвързване.

Синьозелено

Така модерният напоследък синьозелен цвят избират хората, които имат засилен стремеж да утвърдят себе си, както и тези, които искат да въздействат върху средата и другите хора. Този искрящ цвят говори още за силна воля, лидерски качества, желание за притежание и доминиране над средата и условията.

Colors

Виолетово

Виолетовото, според Люшер, е цветът на противоположностите, тъй като въплъщава два цвята – синьо и червено. Червеният цвят символизира импулсивното завладяване, а синьото – спокойна всеотдайност. Така виолетовият цвят често бива избират от хора, които въплъщават често противоположни характеристики и чувства. Както и вяра в свръхестествени сили и магически реалности.

Червено

Червеният цвят, според Люшер, повишава пулса, кръвното налягане и честотата на дишане. Той също така издава вътрешна сила, страст за живот и бърза възбудимост. Може да се каже, че хората, които избират червеният цвят, имат силен апетит към храна, ситуации, хора. Те са видимо ексцентрични, обичат да привличат внимание. Също така, червеният цвят се свързва с мъжката енергия и желанието за завладяване чрез сила и борба.

Жълто

Хората, които избират жълтият цвят, са жизнени, ексцентрични, ведри, имат „лек“ характер и обичат да се променят. Жълтото очертава постоянен стремеж към новото и модерното, към постигане на по-високо ниво на развитие и израстване.

Colors

Сиво

Сивият цвят често бива избиран от хора, които искат да останат неутрални, да овладеят емоциите си до съвършенство, но също така може да сигнализира за умора и психично изтощение.

Черно

Черното символизира идеята за нищото, моментът, в който животът спира. Изборът само на черен цвят в облеклото и интериора може да сигнализира за протест срещу живота, който ни е отреден, както и упорство, чрез което не приемаме нещата такива, каквито са. Сякаш ги оставяме да се стопят и да изчезнат в нищото.

Бяло

Бялото символизира душевната лекота, свободата, духовността. Не случайно в повечето религии бялото е препоръчителен цвят при изпълнение на ритуали. Този цвят, като противоположност на черния цвят, символизира всичко – приемането на нещата такива, каквито са, както и разширяването на съзнанието, духовната зрелост, умственият баланс и хармония.