frida.bg
почивка

Знаците, че спешно се нуждаете от ментална (и не само!) почивка

Крайни срокове, таргети, които трябва да покриваме всеки месец, работа от 8 до 5, задачи, които никога не спират… Ежедневието за повечето от нас е като въртележка, която изсмуква енергията и мотивацията ни. Неслучайно толкова често говорим за влиянието на стреса, бърнаут синдрома и хроничната умора. Работата никога няма да има край, докато сами не кажем – „Стига!“. Точно хората, които знаят кога да спрат и да се погрижат за себе си са тези, които успяват да се справят с работата и живота си най-ефективно. Просто защото имат време да възстановят енергията си. Как да разберем, че спешно имаме нужда от почивка (на Малдивите! Защо не?!)?

Разболявате се много често

Ако през последния месец бяхте болни няколко пъти и се налагаше да отсъствате от работа, може би сте още по-стресирани – толкова работа има за вършене. Но… това може да е знак, че тялото ви отчаяно иска да спрете и да се погрижите за себе си. Болестта е просто езикът, на който тялото ви говори.

Пренебрегвате себе си

Кога беше последният път, когато се замислихте от какво имате нужда самите вие? Хората, които функционират в режим на постоянен стрес имат склонността да забравят себе си и своите нужди, да подценяват физическата активност и здравословната диета. А вие сред тях ли сте?

Уморени сте, но не можете да заспите

Може би няма по-фрустриращо нещо от това да сме уморени и да не можем да заспим. Мятаме се в леглото и се изнервяме все повече и повече, а сънят се превръща в мираж, които все повече се отдалечава. Тревожността, стреса и безсънието вървят ръка за ръка и ако страдате от този симптом просто си вземете почивка.

Тъжни сте, а не знаете защо

Ако напоследък се чувствате тъжни, уморени, липсва ви мотивация, а работата ви отегчава – може би е време да се погрижите за своето собствено щастие. Може би е време да си вземете не просто отпуск, а време, което да посветите само и единствено на СЕБЕ СИ!