frida.bg

Йога упражнения за освобождаване от стреса и пълна релаксация

Йога ни предлага лесни упражнения за отпускане на ума и постигане на пълен вътрешен покой и баланс. Според философията на древната индийска система ние трябва да редуваме състояния на покой и активация, на пълна отпуснатост и активно действие. Или казано с медицински термини – редуване на парасимпатикова и симпатикова система. Защо това е така?

Стрес или антистрес?

Ние имаме нужда от стрес, за да мобилизираме силите си и да действаме – да работим, да тренираме, да вършим ежедневните си задачи. Но също така се нуждаем от обратното – просто да спрем и да се отпуснем. Голяма част от нас не успяват да намерят този фин баланс. Така остават заключени  в активацията (стреса), което се превръща във времето в хроничен стрес, умора, болест.

Йога ни дава едно малко уютно пространство, в което да спрем, да се заземим, да погледнем в себе си. Но не си мислете, че „йога е за мързеливци“, които не искат да се размърдат, за да тренират „качествено“. Много голяма част от нас възприемат йога през този широко разпространен стереотип. Йога е за онези от нас, които осъзнават необходимостта да спрат, да поема дъх и да усетят живота и себе си … отново. Тя е за осъзнаващите нещата в тяхната цялост, както и за търсещите вътрешен покой, баланс, мир.

Малко по малко с практиката на йога усещаме нейните невероятни ефекти. Улавяме се, че сме станали малко по-спокойни в ежедневието и започваме да приемаме нещата такива, каквито са, без да реагираме емоционално. Осъзнаваме, че сме станали по-търпеливи и уверени в себе си. И не на последно място, усещаме тялото с тонизирано, пълно с енергия и жизненост.

Предлагаме ви едно прекрасно видео с упражнения, които можете да правите вкъщи. Много ценно е да правим поне 15-30 минути йога в края на работния ден, за да можем да отпуснем нервната си система и да активираме парасимпатиковата система или релаксацията. По този начин ние се грижим за здравето си, защото пренасочваме енергията си навътре – към възстановяване на тялото и пълно отпускане!