frida.bg

Английска сол: ползи за здравето ни, за които трябва да знаем

Повечето от нас приемат английската сол като средство за прочистване и детоксикация. Безспорно тя е бърз метод за детокс и за справяне с констипацията, но нейните ползи съвсем не се изчерпват с това. Английската сол има много повече ползи за нашето здраве, отколкото повечето от нас подозират.

Макар популярното й наименование да е „английска сол”, всъщност тя се различава значително от обикновената готварска сол. На вид наподобява едра хималайска сол, но представлява магнезиев сулфат. Както става ясно и от името му, това е доста богат и евтин източник на жизненонеобходимия за нашето здраве минерал магнезий.

Според изследвания в областта на здравето, голяма част от населението страда от липса на достатъчно магнезий, което може да доведе до мускулни крампи, болка в тялото, проблеми със съня и др. От друга страна, богатата на магнезий диета понижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 10 %, риска от инсулт с 12 % и опасността от диабет тип 2 с цели 26 %.

Как магнезиевият сулфат може да ни помогне да сме по-здрави?

Облекчава главоболието

Смята се, че липсата на достатъчно магнезий в тялото е свързана с появата на неприятни симптоми, каквито са главоболието и мигрената. Ако често страдате от болка в областта на главата помислете дали приемате достатъчно магнезий чрез диетата си.

Облекчава мускулни болки

Английската сол е добре позната със свойството си да облекчава мускулни болки и крампи, както и да противодейства на възпалителните процеси в тъканите. Например, добре е да се приме след интензивна тренировка или при обща мускулна умора.

За здрави кръвоносни съдове

Английската сол, също така, съдейства за здравето на сърцето като подобрява кръвоообращението, прави артериите еластични и здрави, както и предотвратява запушването на кръвоносните съдове. Може да се каже, че английската сол е добра превенция срещу сърдечен удар и сърдечни проблеми.

За здрава нервна система

Според проучвания, английската сол регулира електролитите в тялото ни като по този начин подобрява функциите на мускулната, нервната система и работата на ензимите. Магнезият, също така, помага за по-доброто усвояване на калция.

Мощна детоксикация на тялото

Английската сол подпомага освобождаването на токсините от клетките ни като по този начин подпомага естествените процеси на детоксикация.

Облекчава констипацията

Констипацията е един изключително разпространен проблем, който допринася за интоксикацията на организма и влошеното здраве. Безспорно, английската сол е ефективен начин за епизодично облекчаване на този неприятен симптом. Тя увеличава съдържанието на вода в червата като по този начин подпомага за изхвърлянето на токсините и освобождаване на дебелото черво. Тъй като това е доста силен лаксатив, е добре да се приема рядко или след консултация със специалист.

Как можем да използваме английска сол за нашето здраве?

За епизодично освобождаване на червата е добре да се приема вътрешно, разтворена в чаша топла вода. Дозата на магнезиевият сулфат е добре да бъде уточнена от лекар или следвайте инструкциите, упоменати на опаковката. Можете, също така, да си направите вана, в която да добавите няколко пълни лъжици магнезиев сулфат. По този начин тялото ви ще поеме толкова, колкото му е нужно, директно през кожата. Ако не разполагате с вана, можете просто да направите вана за вашите стъпала като ги потопите в топла вода и английска сол. Особено ако сте уморени в края на деня, този ритуал ще има изключително отмарящ и възстановяващ ефект.