frida.bg

Съдът в Калифорния задължи продавачите на кафе да предупреждават за опасност от рак

 Наскоро ви бяхме съобщили, че учените откриха, че консумацията на 3 или повече чаши кафе на ден спомага за по-малък риск от смъртност и по-добра кръвоносна система. Въпреки това съдът в Калифорния взе едно много противоречиво и научно неаргументирано решение – да задължи производителите и дистрибуторите на кафе да предупреждават, че то може да доведе до рак. Принципът е подобен на кутиите от цигари в ЕС, на които има предупредителни знаци.

Решението е взето заради вредно химическо вещество, което се използва по време на процеса на извличане на кафето и за което е доказано, че има карциногенен ефект. Съдебното решение е кулминация от 8-годишен юридически спор между НПО в Калифорния и фирмите дистрибутиращи кафе. Веществото се нарича акриламида и се използва по време на изпичането на кафето. Съветът по образование и проучвания на отровите поиска от кафената индустрия да премахне този елемент при производството на горчивата напитка или да сложи на всичките си продукти предупредителни етикети, че то е опасно за здравето. Подобно решение беше взето и преди няколко години за производството на чипсове.

От своя страна индустрията не отрича използването на акриламида и неговите вредни ефекти. Техният аргумент обаче е, че в готовото кафе веществото се намира в изключително нищожни количества и ползите от консумация на кафе за значително повече, спрямо потенциалните вреди. Въпреки това съдът в Лос Анджелис взе решение в полза на неправителствената организация и потребителите. Той се позова, че производителите на кафе не са предоставили достатъчно аргументирани доказателства, че пиенето на кафе е полезно. За сметка на това – обвинителите са дали на съда много по-солидни научни доказателства, че редовната консумация на кафе е вредна.

Решението на съдът може да се обжалва, но правните експерти казва, че шансът то да отпадне е незначително. Когато влязат в сила промените ще обхванат всички заведения и магазини в Калифорния, които продават кафе, включително вериги като Starbucks, бензиностанции, пакети със сурово кафе, чашки от вендинг машини и други.