frida.bg
динозаври

5-те страни с най-дълголетно население в света

През цялата история хората са търсели тайната на дългия живот. Непрекъснато четем всякакви съвети за нещо „магическо“ или „чудодейно“, което ако изядем или направим – ще реши всичките ни проблеми със здравето. За съжаление обаче светът е така устроен, че ако нещо звучи твърде хубаво или лесно – най-вероятно то не е истината. Същото важи и за дълголетието. То не се дължи на една или две причини, а на огромна комбинация от фактори – ген, начин на живот, храна, физическа активност, финансово обезпечение, климат и много други.

Редовно ООН прави подробен доклад, в който посочва кои са страните, където средната продължителност на живота е най-висока, предава National Geographic. Днес ще ви представим 5-те най-дълголетни нации в света. Но най-важното – ще кажем и на какво се дължи тяхното добро здраве.

5. Израел

Съчетанието на диетата на израелските граждани, повлияна от Средиземноморието, силните семейни и културни ценности и мощната здравна система – помагат на Израел да заеме пета позиция по дълголетие в света. Освен това разходът на алкохол в Израел е един от най-ниските в света, въпреки хедонистичната репутация на Тел Авив. И не на последно място – хората тук имат навика да са в добра физическа форма и да не се обездвижват.

4. Япония

Макар Япония да е страната с най-много самоубийства, тя е и на 4-то място с най-дълга средна продължителност на живота. Това се дължи на страхотната японска дисциплина. Тук да не се поддържаш и да си с наднормено тегло е проява на неуважение към себе си и обществото. Японската кухня е и една от най-здравословните със света – свежи и пресни, предимно морски, продукти, които подлежат на малко или никаква термична обработка. Диетата е изключително балансирана и полезна. Страната пък има много силна здравна система. Не на последно място – тук играя и психологическите факторите. Японците имат много силно чувство за цел, правилно и достойно изживян живот.

3. Южна Корея

Жените в Северна Корея ще бъдат първите в историята на човечеството, чиято средна продължителност на живота е впечатляващите 90 години. Изследователите, които търсят тайните на дълголетието, са в консенсус за причините в Южна Корея: инвестиции в медицински грижи, здравословна култура и здравословна диета, подкрепена от повсеместното присъствие на ферментирали зеленчуци. Тук се консумира и едно от най-полезните ястия на планетата „кимчи“, което е вкарано в списъка на невероятното наследство на ЮНЕСКО.

2. Швейцария

Швейцария е една от най-богатите страни на света. Тук всички имат достъп до перфектно медицинско обслужване, климатът е изключително благоприятен, а въздухът чист. Швейцарците са планинарска нация и хората тук редовно ходят на разходки и походи. Водата пък е една от най-чистите на света, което допълнително подпомага здравето. Алпийският въздух, модерна медицина, движението и хубавата вода, богата на цинк, нарежда страната на 2-ро място по дълголетие.

1. Италия

Да, ние също бяхме изненадани от първенеца! Но според ООН именно Италия е страната с най-много дълголетници на света. Това се дължи на множество причини. Страната има благоприятен топъл и слънчев климат. Италианците пък по характер са хора, които се радват и оценяват живота. Противно на мненията – тук не се яде само пица и паста, а и признатата за най-добрата в света Средиземноморска диета. Не на последно място – у италианците е открит маркерът на гена M26, свързан с изключителното дълголетие.