frida.bg

На коя възраст животът е финансово най-скъп?

В зависимост от възрастта финансовите нужди на хората са различни. Например, когато сме студенти имаме нужда от много по-малко пари, отколкото когато трябва да се грижим за дом и деца. Но коя е възрастта, в която имаме нужда от най-много пари и съответно – харчим най-много?

Отговор на този въпрос дава проучване на кредитната компания ClearScore. Ако има осреднено една възраст, на която човек харчи най-много, то това е 31 години. Проучване е проведено във Великобритания, но до голяма степен може да се приложи и за целия западен свят. Разбира се, в различните държави сумите ще са различни, но принципите – едни и същи.

Изследването е проведено сред над 3000 души и е установило, че британците средно харчат около 43 000 лири на година, когато са на 31, но в същото време – средната годишна работна заплата в Обединеното кралство е 27 195 паунда годишно. Тоест има огромна разлика между средно харчене и средни приходи.

На възраст около 30 години хората не харчат парите си за забавления и излишни предмети, а за специални поводи и големи промени. Точно на тази възраст животът в западния свят за средностатистическия човек влиза в ритъм. Тогава хората се женят, имат деца и купуват собствено жилище. Именно заради тези три много големи и много важни стъпки – разходите се увеличават драстично.

Именно сватбата обаче се оказва най-скъпото нещо, за което хората дават пари до 31-вата си годишнина. Обикновено разходите за отглеждане на деца и изплащане на жилище са разпределени равномерно по месеци, докато сватбата е внезапен и много голям разход, който трябва да дадеш почти накуп.

Веднага след сватба, жилище и деца – най-големите разходи на младите хора около 30-годишна възраст са тези, свързани с почивки и пътешествия. Добрата новина е, че ако имате добри родители – те ще ви помогнат. 33% от хората на възраст от 25-34 години все още получават финансова помощ от семейството си.

Това изследване е напълно обяснимо. Именно годините около 30-те са най-скъпите, защото са най-интензивните и слагат началото на нататъшния живот.