frida.bg

Консумацията на сладки напитки увеличава шанса за преждевременна смърт

Всички знаем, че захарта е една от най-големите хранителни отрови. Ние обаче я консумираме с огромно желание и ентусиазъм. И нормално – множество проучвания доказаха, че захарта е силно пристрастяваща. Тя обаче е повече от вредна – води до проблеми със сърцето, затлъстяване, акне и какво ли още не. Разбира се, ако се използва прекомерно.

Най-новите изследвания обаче доказаха, че най-вредни от всички са сладките напитки, съобщава „Бизнес Инсайдър“. Става въпрос за безалкохолни, плодови напитки и сокове. Проучването е направено в американския университет в Емъри. До е доказало, че редовно консумиращите такива напитки имат почти двойно по-голям шанс за преждевременна смърт. В изследването са били анализирани медицинските данни на над 30 000 души, като 18 000 от тях са били здрави, а другите – страдащи от хронични болести на сърдечно-съдовата система или диабет.

Изследването е изключително мащабно, защото е проведено на огромен брой хора и в продължение на 6 години. То целяло да види как се отразява на организма прекомерната употреба на напитки пълни със захар. Оказало се, че хората, които консумират средно 1 литър такива на ден, имат с около 40% по-голям шанс да починат по-рано, отколкото онези, които консумират средно 30 милилитра дневно.

Дори плодовите сокове не са полезни

Става въпрос за всякакъв тип течности, съдържащи захар – безалкохолни, натурални сокове, кафе, чай и други. Редовната консумация на такива напитки почти винаги води до много сериозни проблеми с кръвоносната система и сърцето. За съжаление проучването не цели да открие каква е причината за тази огромна захарна опасност. То само цели да установи дали има връзка между течностите със захар и повишения риск от смъртност. И я доказва по категоричен начин.

Изключително интересно е обаче, че изследването не намира подобна връзка между консумацията на сладки храни и смъртността. Въпреки че яденето на сладко е вредно, то не е толкова опасно, колкото пиенето на сладко. Учените нямат категорично обяснение за това и предстоят допълнителни медицински проучвания и изследвания.

Предполага се, че захарта, когато е разтворена в течност, се усвоява много повече от организма и става силно токсична. В същото време масово напитките, които се продават в магазина, съдържат огромно количество захар в себе си без в състава им да има достатъчно протеини и мазнини, които да противодействат на вредните й ефекти. Захарните напитки забавя и метаболизма ни, пречейки на да се чувстваме наситени. Точно затова и изстискването на плодове е вредно. То запазва цялата захар на плода, но премахва полезните фибри и съставки, които бихме погълнали ако го консумираме цял.