frida.bg

„Дворецът на паметта“ – една от най-ефикасните и лесни техники за по-добра памет

Днес ежедневието е толкова динамично и изпълнено с действия и ситуации, че запаметяването става все по-трудно. Ангажираните хора трябват да помнят безброй факти, уговорки, срещи, графици и задачи. В помощ ни идват съвременните технологии, но те в никакъв случай не могат да заменят функциите на нашият най-важен орган мозъка.

В интернет циркулират безброй съвети за подобряване на паметта – някои от тях полезни, други откровена шарлатанщина. Как тогава обаче бихме могли да знаем кой от всички методи да използваме? И въобще – какво е паметта – нещо вродено или нещо, което можем да тренираме, точно както мускулите си?

Едно от най-новите и задълбочени проучвания в тази област дава отговори на тези въпроси, съобщава в-к „Индипендънт“. Нещо повече – учените откриват коя е една от най-ефикасните стратегии за трениране на мозъка и неговото „хакване“ да започне да запомня по-добре. Тя се нарича „двореца на паметта“.

Техника за милиони

„Дворецът  на паметта“ не е нова концепция, но за пръв път е доказана научно нейната изключителна ефикасност. Тя работи по следния, много прост начин: когато се опитвате да запомните нещо, да речем, списъка за пазаруване, трябва да я визуализирате всеки продукт, който искате да купите, поставен на място, което познавате добре. Например кухнята ви. Тази концепция може да се прилага във всякакви ситуации. Валидна е не само с места, но и с визуализацията на предмети, които знаем много добре. Когато искате да запомните среща с приятел – мислите ярко за мястото, където тя ще се проведе – когато трябва да не забравите за задача на работа – представяте си плаката над работното бюро и т.н.

Всичко това може да звучи твърде просто, за да е истина, но се оказва изключително ефикасно. В същото време много малко хора прилагат тази наистина елементарна техника. Разбира се, за да работи тя максимално ефикасно изисква време за свикване и промяна на начина на мислене. Именно тук е разковничето и подводния й камък – за да видим наистина ефектите от нея, трябва да я прилагаме постоянно и упорито. Тоест – да насилваме мозъка си да запомня по различен начин, докато най-накрая този начин не стане естествен.

Тази техника е предпочита от повечето от най-добрите атлети в света. При това не говорим за обикновени спортисти, а за „атлетите на паметта“. Това са хора, които имат изключително бърза и остра памет и се съревновават в различни дисциплини с други подобни на тях. Учени  от университета „Радбоуд“ в Холандия решават да видят на какво се дължат удивителните способности на тези мозъци и започват да изследват 23 от най-добрите „атлети на паметта“ в света.

Един от тях, например, е Алекс Мълън, който може да запомни подредбата на случайно разбъркано тесте с карти в рамките на 17 секунди. Учените започват да изследват поведението и мозъка на хора като Мълън и в същото време изследват обикновени хора, които никога не са правили упражнение по памет. Резултатите между спортистите и обикновените граждани първоначално са много големи. Изследователите обаче карат втората, нетренирана група, да започне да упражнява различни техники за запомняне и най-вече „дворецът на паметта“.

Древен произход

Разликите „преди“ и „след“ се оказват изключително големи. Обикновените хора, за съвсем кратък период от време, започват да помнят почти толкова добре, колкото професионалните спортисти. Освен това от всички упражнявани техники за запомняне се оказва, че „дворецът на паметта“ е най-ефикасен, сравнен с всички останали.

Дворецът на паметта е древна меномонична система. Според някои тя е изобретена от гръцкия философ и поет Симонид, който трябвало да възстанови по памет присъствалите на пир, който завършил с голям пожар. По-късно системата била усъвършенствана от Цицерон и йезуитския мисионер Матео Ричи.

Тази система е вдъхновила и образа на гениалния доктор Ханибъл Лектор, чийто мозък е неговият „дворец на паметта“. В попкултурата известен пример за изключително паметлив гений е Шерлок Хоумс, чийто мозък също използва тази система (изобразена и в сериала Sherlock).

Според учените, за да се приложи максимално ефикасно тази техника са необходими 6 седмици. Така че – когато искате да запомните нещо от сега нататък – започвайте да си го представяте и да го свързвате с някое ярко място или предмет. В началото ще ви е трудно, но после ще откриете своите заложби.