frida.bg
коса

Приказно дълга коса: лесна задача с нашите супер ефективни съвети

Много от нас мечтаят за блестяща от жизненост, мека на допир и приказно дълга коса. Това не винаги е лесна задача, особено когато боядисваме, къдрим, изправяме и ежедневно изтощаваме гривата си по механичен начин. Освен това, темпът на растеж на косата е много индивидуален и зависи от диетата ни, начинът ни на живот и стреса. Въпреки този букет от взаимосвързани фактори все пак можем да забързаме растежа на косата си и да се радваме на приказно дълга грива, ако знаем как правилно да стимулираме процеса! А в неговата основа е дълбокото подхранване на скалпа, както избягването на всичко, което уврежда косата ни в самия й корен…

Витамини за дълбоко подхранване

За да бъде косата ни здрава, блестяща и дълга трябва да приемаме достатъчно витамини и минерали, които да я подхранят отвътре и да й дадат нужното „гориво“, чрез което тя да расте бързо. Набавете си витамин В7 или по-известен като биотин. За целта консумирайте повече готвен черен дроб, фъстъци, бадеми, овесени ядки, сладки картофи, гъби и яйца. Да не забравяме и вълшебникът за красота витамин Е, който можете да си набавите като хранителна добавка или чрез храната: слънчогледови семки, кедрови ядки, бадеми, фъстъци, сушени кайсии и др.

Рициново масло

Рициновото масло съдържа огромно количество омега-6 мастни киселини, витамин Е, белтъчини и други хранителни вещества, които могат да проникнат в корените и косъма и да задържат влагата вътре. Масажирането с рициново масло в корените ще помогне на скалпа ви да поеме безценните хранителни вещества, което на свой ред ще спомогне за бързия растеж на косата ви.

Разресвайте я НЕЖНО

Може би последното нещо, за което мислим, когато закъсняваме за работа е а разресваме косата си нежно. Но бързото, припряно и грубо разресване всъщност уврежда косата ни. Ако често разресваме косата си с резки, бързи движения ние дърпаме косата твърде силно, а това прави фоликулите на косата („луковичките“, от които израства) слаби и изтощени. Затова отделете специално време на косата си, за да я разрешете нежно и в никакъв случай не я решете, когато е мокра и дори влажна.

Кажете „Не!“ на конската опашка

Може би това е най-лесния начин да се справим с хвърчащите във всички посоки краища. Но също така това е един от начините, по които изтощаваме косата си и я правим склонна към косопад. Твърде интензивото опъване от корена често води до накъсване и отслабване на фоликулите. Затова връзвайте косата на хлабава опашка, вместо на идеално пристегната. Така ще запазите корените на косата здрави и жизнени.

Нанасяйте кокосово масло

Много от нас избягват да използват натурални масла по косата си, заради типичното омазняване, което обикновено искаме да избегнем. Но когато става дума за кокосов масло случаят е малко по-различен. Кокосовото масло, нанесено по краищата, преди измиване, всъщност хидратира, подхранва и омекотява косата ни. Ако все още не сте изпробвали тази лесна кокосова процедура, направете го, заслужава си!

Намалете „горещите“ процедури до минимум

Най-лесният начин да оформим непокорната си грива е като я изправим или накъдрим с машата си. Но ако искате да ускорите растежа на косата си опитайте да намалите употребата на горещите уреди. По този начин косата ви ще има възможност да се възстанови, да поеме подхранващите маски, пълни с витамини и да започне процеса на бърз растеж. За да бъде косата ни точно като на Рапунцел!