frida.bg
интервю

Как да направим невероятно впечатление след интервю за работа?

Итервюто за работа е само половината от пътя към желаната цел – позицията, за която кандидатстваме. Много често се фокусираме само върху самото интервю. Как да направим невероятно първо впечатление? Как да покажем, че сме компетентни и сме най-добрият избор за позицията, за която кандидатстваме? Но това е само едната половина от процеса. Какво ще предприемем след интервюто за работа и дали ще предприемем нещо – това са въпроси, които все още предизвикват объркване при много кандидати. Да, след като срещата е приключила все още не трябва да се успокояваме и да разчитаме на случая. Има какво да направим, за да затвърдим доброто първо впечатление и да покажем, че ние сме най-добрият кандидат. Ето как!

Изразете благодарност

Не забравяйте да изпратите имейл, в който да благодарите за срещата и отделеното време. Изразете още веднъж своята мотивация и желание да заемете позицията, за която кандидатствате, но умерено и по ненатрапващ се начин. Най-добрият момент, в който да изпратим имейла, според специалистите в HR областта, е от 3 до 4 часа след срещата. Тогава впечатленията в ума на интервюиращия са все още пресни, а с имейла си гарантирате, че ще направите второ (и много важно!) впечатление, преди да сте се загубили в тълпите от кандидати.

Добавете нещо оригинално

HR мениджърите са обучени да разпознават клишетата само с един поглед. Ако следвате стандартите с цел да не сгрешите, вие допускате една много по-голяма грешка – сливате се с тълпата кандидати, които по никакъв начин не изпъкват. Когато пишете имейл след интервю не забравяйте да впишете нещо лично, с което да кажете защо точно трябва да бъдете там, какво лично ви мотивира, как тази работа ще обогати живота ви.  Бъдете честни и опитайте да кажете нещо, което е истинско, а не преувеличено – просто, за да грабнете позицията. Честността е нещо, което специалистите по подбор забелязват веднага. И със сигурност ще оценят!

Изкуството на отворения край

Завършете имейла като изразите готовността си за продължаване на разговора в нова среща. Това показва увереност в себе си, желание да се мине нататък и мотивация за работа. Ако сте уведомени, че НЕ получавате работата, бъдете мили. Понякога е голям късмет да не ни одобрят за едно работно място, за да ни назначат на друго, което много повече съответства на нашите нужди и търсения. Отново – благодарете и оставете отворен край. Кой знае, може би в бъдеще случайността отново ще ви срещне със същия HR мениджър. Направете добро впечатление и останете с добро чувство независимо от крайния резултат!