frida.bg

„Тихите“ знаци, че е време да се видим с психотерапевт

Все още по нашите географски ширини думата „психотерапевт“ предизвиква негативни асоцииации. Да не би да съм луд? Нещо не ми е наред ли? Мога да се справя сам! Това са много мъничка част от нещата, които минават през ума ни, когато се замислим по темата. Неслучайно повечето хора избират да се справят сами и това трае месеци, години, а понякога и цял един живот.

Сякаш да признаем, че не можем да се справим сами с определена житейска ситуация е признак за огромна слабост. Слабост, която за нищо на света не бихме признали. Но е факт, че не се раждаме (все още!) с вградени наръчници как се адаптираме към този шеметен свят на взаимоотношения, житейски лабиринти и дилеми. Да, животът всеки ден ни поднася различни изненади.

Затова ще ви подскажем кои са „тихите“ знаци, че е време да се видите с психотерапевт (или психолог), без да е необходимо да сте …, сещате се, мръднали. Нека не се налага да стигаме до там!

Преживели сте травма/преживявате криза

Макара да звучи стряскащо, травма е всяко събитие, което надвишава нашия моментен капацитет за справяне. Това може да е изоставяне, раздяла, изневяра, развод, смърт, уволнение… Така един човек може да има капацитета да се справи със загубата на работата си, но ако по същото време се случи още нещо, което изисква енергия за адаптация, емоционалната криза е на лице. Това е особен период, в който събитията около нас просто ни заварват неподготвени. Точно това е моментът, в който трябва да потърсим помощта на психотерапевта.

Често се чувствате зле, а не можете да си обясните защо

Всички ние от време на време се чувстваме зле, но ако това е доминиращия емоционален фон в ежедневието ни може би е време да променим нещо. Запитайте се – искам ли да живея така до края на живота си?/искам ли да променя нещо?/искам ли да бъда щастлив/а? Помислете върху най-спонтанните си отговори на тези въпроси и ако искате да изберете щастието, то изберете промяната. Психотерапевтът е на среща!

Имате обтегнати отношения с член на семейството

Понякога семейните отношения могат да бъдат изключително трудни за справяне, особено когато под повърхността на ежедневните разговори текат подводни емоционални води, които са трудни за овладяване. Ако имате обтегнати отношения с някого от семейството си – майка, баща, сестра, брат, съпруг или дете – разговорът с психотерапевт може доста да помогне.

Вие сте просто човек, който има нужда от подкрепа

Всеки от нас е този човек, който от време на време има нужда от подкрепа. Дори психотерапевтите ходят на психотерапевт в моментите, в които не могат да се справят сами с определен житейски проблем. Нека си позволим да бъдем хора, които не само, че не могат ВСИЧКО, но и не е нужно. Нека на първо място бъдем хора и да си позволим да потърсим помощ, когато имаме нужда!