frida.bg

Най-важните принципи на противовъзпалителната диета

Хроничното възпаление на тялото ни е в основата на много от т.н. „съвременни” заболявания. То се причинява от много фактори, сред които водещи са замърсяването на околната среда, храната и въздуха, хроничният стрес и не на последно място – нискокачествената храна и бедната на хранителни елементи диета. Какво имаме предвид под храна с ниско качество? Тук влизат всички преработени храни, пържени във растителна мазнина, храните с високо съдържание на захар, както и храните, съдържащи голямо количество глутен и лактоза. Макар и в малки количества тези продукти да не причиняват „видими щети”, с ефекта на натрупване, който се получава с времето, те водят до възпалителни процеси в тялото ни.

Според специалистите, противовъзпалителната диетата може да намали рисковете за сърцето, да държи под контрол съществуващите сърдечни проблеми, да намали съдържанието на триглицериди в кръвта и кръвното налягане, както и да облекчи сухожилията и артрозните стави. За щастие, вече знаем кои са важните принципи на храненето, което се бори с процесите на възпаление. Кои са те?

Фокусирайте се върху противовъзпалителните храни

Въпрос на осъзнатост и грижа за себе си е да сме наясно кои храни причиняват възпаление (и съответно да ги избягваме!), както и кои храни се борят с възпалителните процеси. И съответно да ги увеличим в диетата си. Едни от най-добрите храни, които се борят с възпалителните процеси в тялото ни са зеленолистните зеленчуци като спанака, както и всички зеленчуци в тъмнозелен цвят. В тази група включваме авокадото, както и тъмно червените плодовете, богати на антиоксиданти като ягодите, боровинките и черното грозде.

Не подценявайте омега-3

Диетата на повечето от нас е богата на омега-6 мастни киселини, което нарушава баланса между омега-6  и омега-3. Затова е важно да приемаме омега-3, още повече че тази мастна киселина има мощен противовъзпалителен ефект. Всичко е въпрос на баланс. Можем да си набавим омега-3 като консумираме повече риба (сьомга, скумрия), както и яйца, ленено семе, чия, бадеми и лешници.

Мазнини за здраве

Мазнините са полезни, стига да са правилните или такива, които не причиняват възпаление, а напротив – имат антивъзпалителни свойства. Доверете се за тази цел на висококачесвения зехтин, кокосовото масло, авокадото, ядките, семената и по възможност – био, домашни или т.н. „диви” месо и риба.

Погрижете се за себе си

Както и да се храним, ако всеки ден стресът ни залива на вълни, ние всъщност започваме да плуваме във възпаление. Ако искате да бъдете здрави, опитайте да намалите стреса до минимум. Наспивайте се добре, хранете се здравословно, освободете се от факторите в живота ви, които изсмукват енергията ви и ви причиняват огромно количество стрес. Не забравяйте да спортувате редовно, както и да прекарвате достатъчно време сред природата!