frida.bg

Здравословните граници: щит срещу пасивната агресия в отношенията

Когато не си позволяваме да изразяваме гнева си, той се превръща в „изкривен“ гняв или в агресия. Тя може да бъде явна, но може да бъде и скрита или пасивна. Тъй като явните прояви на гняв се санкционират в обществото, много хора стават „жертва“ а невидимата страна на агресията – нейната пасивна форма.

Когато вашия партньор е пасивно-агресивен, това може да нарани самото сърце на вашата връзка. Пасивната агресия дълбоко наранява интимността между партньорите, но също така тя се отразява и на връзката ви със самите вас. Тя ни кара да се съмняваме в себе си, както и в своите граници.

Здравословните граници: щит срещу пасивната агресия в отношенията

Когато пасивната агресия се спотаява в отношенията ни е много важно да премислим наново своите собствени граници. Границите ни са всичко онова, което мислим, че сме, трябва и искаме да бъдем. След като премислим къде е нашата граница на търпение и компромис, трябва да направим така, че другия да бъде напълно наясно с това. Той със сигурност зае какво ни наранява и вбесява и тихомълком играе по ръба на нашето търпение. Когато отворим пространство за диалог за нещата, които ни нараняват, обиждат и разгневяват – ние започваме да прокарваме директен път за изразяване на собствените си нужди. По този начин заявяваме къде точно се намира нашата граница, която другият просто не трябва да преминава ако иска връзката ви да Бъде.

Как да изградим здравословни граници?

Много в важно да разберете къде започва вашата личност и кои са нещата, с които не бихте направили компромис. Много е важно партньора ви да бъде наясно с принципите, които са изключително важни за вас и с които не бихте направили компромис, и тези, които са с малко по-гъвкави граници. Например, за вас  недопустимо партньорът ви да се шегува с външния ви вид и килограмите ви, защото това засяга самооценката ви. Но най-важното, вие имате нужда от партньор, който ви цели и харесва такива, каквито сте.

Когато заявяваме къде са нашите граници, ние защитаваме нашето лично пространство, ценности, самоуважение. Но не само. Когато заявим своите граници, ние показваме сила на характера. Това може и да не се хареса на партньора ни. Но със сигурност той ще започне да ни уважава много повече ако умеем да защитаваме позицията си!