frida.bg
дзен

5 ефективни „дзен“ стратегии за хубава кожа и … пълен релакс

„Дзен” и красота? Точно така. Обичайно асоциираме думата „дзен” със спокойствие, медитация, майндфулнес, пълен покой. Точно от това има нужда нашият ум, за да се справя със стреса в ежедневието. Точно от това има нужда и нашата кожа, за да бъде красива и млада по-дълго време. Осъзнатото навлизане в спокойно и релаксирано състояние на ума намалява нивата на стресовите хормони, каквито са кортизолът и адреналинът. Те предизвикват възпалителни процеси в тялото ни и, според дерматолозите, са в основата на много от кожните проблеми, например акне, екзема, обриви, поява на фини линии, намаляване на еластичността на кожата и много други.

Когато стресът продължи твърде дълго, както е в случаите на хроничен стрес, тялото ни буквално е наводнено в стресови хормони. Те на свой ред повлияват негативно както цялостното ни здраве, така и състоянието на нашата кожа. Ако искаме да се погрижим за здравето си, но и за красотата си можем да помислим за алтернативни начини за намаляване на стреса в живота ни. Можем да направим това като се погрижим за себе си.

Предлагаме ви няколко начина да започнете своята „дзен” грижа за красота още днес!

Антиоксидантите са „дзен”

Свободните радикали, които се натрупват в тялото ни, бавно унищожават клетките на кожата, а както знаем тяхното възстановяване е в основата на нашето здраве и красота. Затова нека обогатим диетата си с антиоксиданти, които да ни помогнат да запазим младостта си за по-дълго. Хапвайте повече спанак, киви, зеленолистни зеленчуци, моркови, сладки картофи, ягоди, боровинки, броколи, яйца, кейл и др.

Време сред природата

Ако прекарваме повече време на чист въздух и сред току-що разпукалата се зеленина на пролетта ще намалим нивата на стреса по естествен начин. Ако искате наистина да се освободите от натрупаното напрежение просто свалете обувките си и се разходете с боси крака по тревата. Досега със земята автоматично ще смъкне напрежението от раменете ви и ще успокои цялата ви нервна система. И да, кожата ви ще грейне … в усмивка!

Раздвижете се

Пролетта е идеалният сезон да възобновите тренировките, както и да изпробвате нови упражнения или групови активности. Какъвто и спорт да изберете най-важното тук е движението. Само 30 минути пилатес, йога или бягане в парка на ден са достатъчни, за да тонизираме тялото си, да раздвижим кръвообращението и да направим своя прекрасен „дзен” ритуал за красота и добро настроение.

Кажете „не” на високите изисквания

Много често собствените ни високи изисквания са в основата на хроничния стрес, в който ежедневно плуваме. Както и в основата на появата на фини линии по кожата ни. Премислете изискванията и критериите си за съвършенство и си поставете реалистични цели, които ви позволяват да се отпуснете и просто да се наслаждавате на живота.

Минете на „смартфон детокс”

Обсесията по собствения ви смартфон може да е в основата на повишените ви нива на тревожност и стрес, според нови проучвания. Затова опитайте да направите един дигитален детокс за седмица, в който да използвате телефона си само по предназначение – за разговори. Ще усетите как изведнъж имате толкова много свободно време, което ще можете да инвестирате в „дзен” грижа за себе си!