frida.bg

Шекспировите градини – портали към един приказен свят

Шекспировите градини са тематични градини, в които са засадени растения, споменати в творбите на Уилям Шекспир.

Творчеството на Шекспир вече векове буди възхищение със своя недостигнат начин на изразяване, ярки герои и драматични обрати. Един интересен детайл – растенията, за които той разказва, стават вдъхновение за създаването на едни вълшебни места – Шекспировите градини.

За самия Шекспир се говори, че е бил запален градинар, макар и да нямал много възможности да се занимава с това в Лондон. В произведенията му се срещат най-различни видове цветя, храсти и дървета. Шекспировите градини са тематични градини, в които се отглеждат точно тези представители на флората.

Офелия: Ето розмарин, който е за спомен — моля ти се, мили, помни ме! А ето теменугите са за вярност.
Лаерт: Една мъдрост в лудостта: спомен и вярност съединени.
Офелия: Ето ви копър и гълъбовка… Ето пък звъника за вас, а тук малко за мене. Вий бихте могли да я наречете трева на благодатта на света Неделя. О, вий бихте могли да носите вашата звъника не тъй, както аз. Ето тук маргаритки. Исках да ви дам и теменуги, но те всички увехнаха, откакто е умрял баща ми. Казват, че умрял спокойно…

„Хамлет“, Превод от английски: Гео Милев, 1918 (Обществено достояние)

В света съществуват няколко десетки такива градини, които привличат многобройни туристи. Освен почитателите на великия поет и на парковото изкуство, пътешестващи с културно-образователна цел, Шекспировите градини са идеална дестинация и за тези, които търсят романтика и са любимо място за провеждане на сватбени церемонии.

 

Шекспировите градини: Ню Плейс, Стратфорд на Ейвън

Шекспировите градини
Снимка: Steve F, CC BY-SA 2.0

„Майката” на всички Шекспирови градини е тази в имението Ню Плейс в Стратфорд на Ейвън – мястото, където поетът живее през последните си години. Макар къщата вече да не съществува, градината се поддържа като голяма забележителност, привличаща много туристи.
Шекспировите градини
Снимка: Michelle Walz Eriksson – originally posted to Flickr as Great Garden New Place, CC BY 2.0

След смъртта на Шекспир съдбата на Ню Плейс е бурна и превратна като драматична пиеса или сценарий за екшън трилър. Един от новите собственици, на когото върволицата посетители много досадила, съсякъл черницата, засадена от самия Шекспир. Хората от града отвърнали на удара като изпотрошили прозорците на имението. След няколко години на все по-бурни конфликти с местните жители и управа, собственикът за отмъщение разрушил паметната къща. С това вандалско дело той не спечелил нищо освен изгонване от града.
Шекспировите градини

В наши дни градината на Ню Плейс е част от един модерен музеен комплекс, в който можете да се докоснете до живота и наследството на гениалния творец, буквално ходейки в неговите стъпки.

Шекспировите градини: Сентръл Парк, Ню Йорк

Създадена по повод сто годишнината от смъртта на поета, Шекспировата градина в Сентръл Парк, Ню Йорк е една от най-известните и посещавани в света. В чест на Барда тя е предназначена за литературни четения и е определена за една от осемте „Тихи зони“ в парка.

В нея е растяла черница, за която се твърди, че е била присадена от тази, посадена от Шекспир през 1602 г. в Ню Плейс. За съжаление през 2006 г. силна лятна буря сразява старото дърво.
Тук цъфтят и ухаят нарциси, кандилки, иглики, латинки, седефчета, пелин, дюля, шипка и много други шекспирови растения…

Шекспировите градини
Снимка: Ingfbruno – Own work, CC BY-SA 3.0

Тази градина се намира в близост до театър Delacorte, в който под открито небе се провежда Нюйоркският Шекспиров фестивал. През годините на сцената му са играли актьори като Мерил Стрийп, Морган Фрийман, Мартин Шийн, Ал Пачино…

В амфитеатъра, разположен в края на Голямата паркова поляна може да се насладите на постановки на безсмъртните шекспирови творби на естествения декор на Замъка Белведере и Езерото с костенурките. Представленията започват в късния следобед и едновременно с действието на сцената зрителите наблюдават и небесния спектакъл на залеза.

 

Шекспировите градини
Снимка: Ingfbruno – Own work, CC BY-SA 3.0

Билетите за фестивала са безплатни и се разпространяват само на място в деня на провеждането му. Опашка от чакащи се натрупва още преди отварянето на парка в 6 ч. сутринта и расте до свършването на билетите. Ако наистина искате да попаднете на фестивала по-сигурно е да използвате виртуалната система за записване на shakespeareinthepark.org.

Шекспировите градини: Училищни градини Кагран, Виена

 

Оберон: Знам горски кът, по-скрит от всички други, цял в мащерка, иглики, теменуги, над него царски навес е прострян от повет, горска роза и бръшлян.

„Сън в лятна нощ“, Превод от английски: Валери Петров, 1997 (Пълни авторски права)

Градините около Професионалната гимназия по градинарство и цветарство са един от многобройните паркове на австрийската столица. В тях, сред разнообразни тематични градини и редом с тези, посветени на Моне и Гьоте, се намира и Шекспировата градина.

Подбел, мащерка и виолетовки, орлови нокти и мускусни рози имат роли не само в „Сън в лятна нощ“. „Хамлет”, „Хенри V”, „Крал Лир”, „Ромео и Жулиета” също изобилстват от пищна флора. Посетителите тук могат да прочетат избрани цитати от произведенията на Барда, експонирани сред растенията, за които говорят.

В градината се влиза през изящен тунел от златен дъжд (лабурнум). Той води към пет различни цветни лехи: сенчеста, със следобедно слънце, билкова, в класически английски стил и великолепна изложбена леха.

До тук можете лесно да дойдете с удобния градски транспорт и горещо препоръчваме да се подготвите за пикник на слънчевите зелени поляни.


Илюстрация от книгата на Уолтър Крейн „Цветя от Шекспировата градина“, 1906 г., PD-US