frida.bg

10 неща изобретени от жени, които промениха света

Осми март мина. Но за нас всеки ден е ден на жената. Затова днес ще ви представим 10 неща, за които едва ли знаете, че са изобретени от жени. Ще ви разкажем само за десет, защото ако трябваше за всички – щеше да е нужно да пишем многотомен алманах.

Бирата

Според изследването на историка Джейн Пейтън най-ранните доказателства за бирата датират отпреди хиляди години и произхождат от Месопотамия. По това време бирата се е правела в домашни условия и именно жените са първите пивовари в историята. Така че – помислете си пак преди да твърдите, че бирата била мъжко питие.

Първият потребителски компютърен софтуер

Д-р Грейс Мъри Хопър е адмирал в американския флот. Освен това обаче е компютърен учен, който е измислил COBOL, „първата удобна за потребителя бизнес компютърна софтуерна програма“. Тя е и първият човек, който използва термина „бъг“, за да опише грешка в компютърната система.

Кевлер

Кевларът е органичен полимер, пара-арамидно влакно, устойчиво на влага и гниене. Това е една от най-здравите и надеждни материи в света – 5 пъти по-здрав от стоманата. За какво се използва? Бронирани жилетки, дискови спирачки, работни облекла и топлоизолация. Незаменима е в автомобилната и военна индустрия. Материалът е изобретен от американската химичка, родена в семейство на полски емигранти Стефани Куолек.

Системата за централно отопление

Алис Паркър е първата измислила система за захранвано с газ централно отопление през 1919 година. Макар че нейният дизайн никога не е бил приложен на практик,  тя е първия изобретател, на когото хрумнало да използва природен газ за отопление на личния дом. Нейното творение е вдъхновило всички модерни системи за централно отопление. Ако знаеше обаче какво ще направят „Топлофикация“ с изобретението й стотина години по-късно –  със сигурност щеше да изгори всичките си разработки.

Видеонаблюдението

Мари Ван Бритън Браун, чернокожа жена, патентована през 1969 г. изобретението си CCTV (система за затворена телевизионна сигурност), познато у нас просто като „видеонаблюдение“. Тя е целяла да помогне на хората да осигурят собствената си сигурност, тъй като полицията реагирала много бавно на призиви за помощ в квартала й в Ню Йорк. Нейното изобретение е в основата на съвременните системи за видеонаблюдение, използвани за домашна и обществена сигурност днес. Макар да го е направила с добри намерения – едва ли щеше да допадне на Джордж Оруел.

Wi-Fi

Изобретяването на тайната комуникационна система за радио-контролиращи торпеда, използващи технология „с честота на подскачане“, поставя основите на всичко – от Wi-Fi до GPS. Системата е измислена през ВСВ Хади Ламар, която в свободното си време е световноизвестна филмова звезда.

Радиацията

Мария Кюри е най-известната жена учен в историята. Тя открива радиацията, с което отваря безброй врати към технологията. Без нейното откритие живота ни днес не би бил същия. За това тя получава не една, а цели две Нобелови награди, което я прави единствената жена в света с толкова награди и единственият учен въобще, който получава две в различни сфери (физика и химия). Загива от собственото си изобретение – прекомерно облъчване от радиация, причинило левкемия.

Домашните слънчеви панели

Унгарско-американската изобретателка от Масачузетския технологичен институт Мария Телкес и американския архитект Елинор Реймънд създават през 1947 г. Довър Сун Хаус, първата къща, задвижвана от слънчева енергия.

 Монополи

Най-известната бордова игра и до ден днешен и родител на всички толкова популярни днес настолни игри. Монополи е изобретена от Елизабет „Лизи“ Меджик, която патентова играта през 1903 г.

Миялната чиния

Джоузефин Кохранен развива през 1887 г. първата търговско успешна съдомиялна машина заедно с механика Георги Бътърс.