frida.bg

Според медицински изследвания цикличното гладуване може да е полезно

Отдавна се смята, че цикличното гладуване е полезно за здравето, но за това нямаше достатъчно медицински изследвания. Последното такова обаче – проведено от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис научно доказва, че гладуването от време навреме е полезно за нашето здраве.

Внимание: още в началото на този материал искаме да отбележим няколко неща. Първо – не става въпрос за редовно и системно недохранване, а за няколко пъти в годината за няколко дни. Второ – това в никакъв случай не е за всеки организъм и може да причини повече щети, отколкото ползи. Трето – в никакъв случай подобна методика трябва да се прилага на деца, хора болни от анорексия и куп други заболявания. И най-вече – въпреки авторитетното изследване все още няма достатъчно  доказателства за ползата от цикличното гладуване. Затова не приемайте това като някаква магическа панацея и на си правете експерименти преди да ги съгласувате с доктора. Дори да решите да гладувате – не го правете често и за дълго и следете много внимателно организма си без да се насилвате.

Учените от университета в Калифорния за правили изследвания на мишки и хора и са следели какво се случва с организмите им, когато те гладуват. Те са забелязали, че при глад тялото започва да убива белите кръвни клетки на бозайниците. Како е хубавото на това, чудите се?

Имунната ни система се поддържа от клетки, които обаче с времето се износват. Така те спират да бъдат функционални и намаляват силата на имунитета ни. Когато гладуваме обаче организмът ни е умен и започва първо да убива най-ненужните клетки – тоест тези, които вече са в края на жизнения си цикъл. Това, от своя страна, предизвиква производството на нови клетки, когато се върне нормалното състояние на организма. По този начин се лъже тялото само да предизвика регенериране на имунните клетки.

„Нямаше как да знаем, че гладуването може да има такъв забележителен ефект за стимулиране на регенерацията на база на стволови клетки на хемопоетичната система“, заявява Валтер Лонго, професор по геронтология и биологични науки в колежа по геронтология USC Дейвис и директор на Институт по дълголетието USC, който ръководи изследването.

Нови проучвания

Проф. Лонго обяснява как действа този механизъм. Когато гладуваме тялото се опитва да пести енергия и затова започва да рециклира клетките на имунната система, започвайки от тези, които са повредени и износени. Когато гладуваме – броят на белите кръвни клетки намалява. А когато започваме да се храним отново – той се увеличава, но самите клетки са нови и по-функционални.

Цикличното гладуване спомага и за понижаването на нивата на ензима РКА – протеин, за който предишни изследвания доказаха, че спомага за дълголетието, предава news.usc.edu.

Този метод може да се окаже особено ефикасен за хора с автоимунни заболявания и пациенти подложени на химиотерапия. При тези болни клетките са унищожени тотално и е възможно спирането на хранене за известни периоди да стимулира организма да премахва ненужните клетки и после да генерира нови. Това може да обясни все повечето случаи на хора, които твърдят, че са се подобрили или дори излекували от рак при циклично гладуване.

Отново казваме, че тези изследвания все още са в начален етап и не е препоръчително да си правите експерименти. Задължително се консултирайте с вашия лекар или диетолог преди да предприемете каквито и да е мерки с гладуване. Все още има нужда да се направят много изследвания и практически опити, за да се установи как точно се прилага и действа този метод и какви са неговите отрицателни показания.