frida.bg

Дисменореята: алтернативни начини за справяне с болката

Можем да мислим за месечния си цикъл по негативен начин или просто да приемем трансформациите на тялото ни като процес, в който трябва да покажем повече любов, състрадание и приемане към себе си.  Подуване, болезнени крампи, чувствителни гърди и болка в кръста. Всички минаваме през симптомите на т.н. дисменорея. Някои от нас имат съвсем леки симптоми, при други – симптомите са толкова силни, че трябва да си вземат почивен ден.

Все още не е напълно ясно какво причинява болезнените симптоми по време на месечен цикъл. Най-често в основата на дисменореята стои хормоналния дисбаланс и най-вече увеличеното производство на хормона простагландин. Обикновено той ни помага да изхвърлим старата яйцеклетка, но също така причинява болезнени свивания на матката, които ние преживяваме като болка.

Може би за много от нас най-бързото решение е просто да вземем болкоуспокояващо. Няма нищо лошо в това, особено ако болката е много силна.  Но използвайте този специален момент от месеца и направете нещо мило за себе си. Дайте си малко любов, грижа, внимание. Ние ви предлагаме няколко идеи!

Тялото ви има нужда от повече сън

Това съвсем не е учудващо, особено когато симптомите са повече от очевидни. Уморени сме и сънливи, лисва ни концентрация и като цяло не сме в най-добрата си работна кондиция. Хормоналните промени по време на месечния ни цикъл могат дори да нарушат съня ни през нощта, тъй като често вървят ръка за ръка с болка, главоболие, подуване, дискомфорт и висока тревожност. Вместо да пиете кафе след кафе и да се опитвате да бъдете точно толкова продуктивни, колкото когато не сте в цикъл – просто приемете фактите. Имате нужда от почивка, а не от още стрес. Отменете задачите, които не са спешни за деня или просто ги делегирайте на някой друг. тялото ви има нужда от почивка и сън. Дайте му време, в което да се възстанови и зареди с нова енергия.

Тялото ви има нужда от топъл чай

Често кофеинът влошава ПМС симптомите, затова си поднесете чаша топъл билков чай. Например, чаят от лайка ще отпусне мускулните спазми и ще намали напрежението и тревожността така характерни за тези „специални” дни. Чаят от глухарче ще ви помогне да се справите с подуването на корема и крампите. Поднесете си чаша топъл чай и се насладете на всяка глътка. Сега е времто, когато трябва да си позволите да правите всичко по-бавно.

Тялото ви има нужда от етерични масла

Етеричните масла от лавандула, здравец, градински чай и иланг-иланг имат успокояващи свойства върху психиката ни, от които не трябва да се отказваме. Спокойствие, релакс, прекрасен аромат. Със сигурност заслужавате почивка сред прекрасни аромати. Това, от което наистина се нуждае всяка жена по време на месечния си цикъл … е да спре. Да не бърза. Да се погрижи за себе си. Да се вслуша в интуицията и нуждите си! Използвайте това време качествено. Това е най-специалният момент, който всеки месец ви напомня, че вие най-вече сте ЖЕНИ. Преди всичко останало.

Тялото ви има нужда от леко раздвижване

Може би тренировка е последната дума, която би ви минала през ума, когато изпитвате болезнени крампи, но е факт, че ако се раздвижите леко това ще облекчи дискомфорта. Опитайте нещо леко като разходка в парка на чист въздух, йога, медитация или просто потанцувайте на някоя любима песен. Раздвижете се и ще усетите прилив на енергия и добро настроение, а болката в корема ще намалее.

Тялото ви има нужда от оргазъм

Според много жени оргазмът ( с или без партньор) може значително да помогне за намаляване на болката по време на месечен цикъл. Освен това, повечето от нас, жените, усещат увеличаване на либидото точно в този момент от месеца. Това до голяма степен се дължи на ниските нива на прогестерон, който е отговорен за слабото либидо. Имайте наум, ако нищо друго не помага, доставете си малко удоволствие, заслужавате го!