frida.bg

Колкото повече прегръщаме децата си, толкова по-умни ще станат

Прегръдката има невероятната способност да ни носи лекота,  спокойствие, грижа, свързване с другите и чиста любов към хората. Усещането за физически контакт ни носи усещане за емоционална и физическа безопасност, за любов и подкрепа. Според ново проучване, физическият контакт и прегръдката имат най-силно влияние върху нас в първите месеци след раждането ни. Те, също така, могат да предопределят нивото на интелигентност на децата в бъдеще. Струва си да си зададем въпроса…

Прегръщате ли достатъчно децата си?

Оказва се, че колкото повече прегръщаме децата си, когато те все още са бебета, толкова по-умни ще станат. Бебешката възраст е сензитивен период за развитието на мозъка и неговите функции. А прегръдките са изключително важни за подпомагане на процеса, доказаха учените в Nationwide Children’s Hospital в Охайо, САЩ. Те изследвали 125 бебета, включително преждевременно родени, за да си отговорят на въпроса как бебетата реагират на физическото докосване и колко важно е то всъщност.

Според резултатите от изследването преждевременно родените бебета реагират по-малко на физическото докосване, отколкото бебетата, родени в очаквания термин. Също така, изследването доказва, че бебетата, които са докосвани повече в първите дни след раждането си, независимо дали от майката или обгрижващия персонал, демонстрират по-бързи реакции, както и развиват много по-високо IQ по –късно.

Според д-р Натали Майтр, водещата на изследването, това може да внесе много повече светлина върху нуждите на децата ни и тяхното правилно отглеждане. Ако знаем колко точно важно е физическото докосване за когнитивното, емоционалното и физическото здраве на децата, ще бъдем много по-предразположени съзнателно да прегръщаме децата си малко повече.

Прегръдката като цяло е инстинктивна реакция, на която повечето майки несъзнателно се доверяват в отглеждането на децата си. Но в забързаното ежедневие и ежедневните проблеми много често забравяме да докосваме децата си. Както виждаме и от резултатите на това изследване, докосването е изключително важно за това децата да станат умни. Както и да се чувстват сигурни и защитени в променливия свят, в който живеем.