frida.bg

5 правила, по които ментално устойчивите хора живеят живота си

Може би една от най-важните цели в живота на всеки съвременен човек е да немери онова изплъзващо се чувство на вътрешен баланс и ментална устойчивост, което ще му помогне да се справи по-лесно с предизвикателствата на живота. Промяната е единственото константно нещо в този свят и ментално устойчивите хора са напълно наясно с това. Те знаят нещо, което на останалите хора им убягва. Те не се опитват да спрат вълната, а са се научили да плуват рамо до рамо с нея. И трябва да си признаем, че някои от тях го правят повече от добре. Кои са правилата на ментално устойчивите хора, които трябва да знаем?

Те приемат промяната като единствената реалност

Всяко нещо, което е застинало в стагнация не води до развитие. А всяко нещо, което не се развива, умира. Затова ментално устойчивите хора се чувстват в свои води, когато промяната дойде – тя им показва, че са на прав път и се развиват. Всичко се променя и вместо да се опитваме да отречем този факт, нека го приемем такъв, какъвто е. Промяната е предизвикателсво към нашите възможности за адаптация, както и към нашата психическа устойчивост.

Те избират щастието всеки ден

Да избираме щастието всеки ден означава, че осъзнаваме, че то е съзнателен избор, а не нещо, което идва отвън или зависи от външни обстоятелства. Да избираме щастието всеки ден означава да пускаме нещата, които не можем да контролираме и не зависят от нас. Няма нужда да си блъскаме главата в стени от упоритост. Понякога е по-добре просто излезем на чист въздух и да приемем, че не всичко в този живот е под наш контрол. И няма нищо лошо в това.

Те предприемат рискове, но добре обмислени

Ментално устойчивите хора не се страхуват да рискуват, но и не се хвърлят напред с главата, без да са обмислили потенциалния изход. Да калкулират добре риска означава, че приемаш потенциалната възможност да се провалиш. Няма нищо лошо в това. Когато има риск има възможност.Нека не се страхуваме от това да поемем рискове, защото това е начинът, по който ментално устойчивите хора постигат успех в живота си.

Те са мили и разбиращи

Мнетално устойчивите хора знаят как да се държат към другите с уважение и внимание. Но в същото време не се страхуват да казват своята истина. Да изразяваме това, което е важно за нас не означава да бъдем груби и неуважителни към гледните им точки. И все пак – уважение, емпатия, разбиране са качествата, които ментално устойчивите хора са се научили да интегрират във взаимоотношенията си с другите хора. Не само на работното място, но най-вече у дома с най-близките.

Те празнуват успехите на другите

Голяма част от хората демонстрират, че се радват на успеха на някой друг, но всъщност вътрешно му се съпротивляват. Сякаш в живота има едно константно количетсво успех и ако един от нас вземе големия дял, за нас ще остане по-малкия. Ментално устойчивите хора приемат изобилието и се радват истрено на успехите на другите хора, защото това е знак, че изобилие има и то е за ВСИЧКИ!