frida.bg

Коя е най-щастливата масова професия на света?

Всички сме чували за някои уникални професии, за които не можем да повярваме, че съществуват. Като това да обикаляш света, за да качваш снимки в Instagram. Или да си дегустатор на шоколад. Подобни работни места обаче обикновено са маркетингов трик или предимство на малцина родени под щастлива звезда. За останалите 99,9999999999% от нас остават нормалните и обичайни професии. Коя обаче е най-щастливата от тях?

Според ново проучване самостоятелно заетите лица са по-щастливи и по-ангажирани с работата си, отколкото тези, които работят във всяка друга професия, съобщава Independent. Проучването е проведено сред 5 000 активно работещи от Обединеното кралство, САЩ, Нова Зеландия и Австралия. То е достигнало до категоричен извод, че хората, които са самостоятелно заети или имат свой собствен бизнес/проект са най-щастливи. Независимо от сферата или сектора, в който са специализирали.

И, казано честно, в това има логика. Защото тези хора нямат шеф и всичко зависи от тях. Те правят това, което обичат. Имат много по-гъвкаво време и по-малко човешки фактори, с които да се съобразяват. Тези хора сами могат да направят графика си така, както им е удобен. Те се чувстват по-силни, по-независими и по-свободни. В същото време самонаетие са по-мотивирани и отделят повече време и внимание на работата си, тъй като знаят, че приходите, които ще изкарат, зависят само и единствено от тях самите. Те не могат да разчитат на ежемесечна заплата, идваща им отгоре, независимо от постигнатите резултати и качество.

Професионалните работници, които са самостоятелно заети, наистина ценят автономията, която имат. Те имат свободата да изразяват свои собствени възгледи, да влияят отвъд собствената си роля и да се конкурират с други компании и хора. Те наистина разчитат на собствената си експертиза и не се притесняват от дълги часове на работа. Тях наистина ги задоволява постигането на високи стандарти.„, обяснява проф. Питър Уор от университета в Шефилд, който ръководи проучването.

Щастие или работа? Защо не и двете.

Изследователите твърдят, че самонаетите професионалисти обикновено изпитват по-голямо удовлетворение от кариерата, защото смятат, че всички възнаграждения и постижения, които постигат, са почти изцяло плод на техните индивидуални усилия. Хората наистина се ангажират от това, което правят, и личните им постижения им носят вдъхновение и енергия.

Разбираме и напълно приемаме резултатите от това изследване. В същото време обаче няма и как да не погледнем малко критично към него. Защото това, че да си самонает е най-щастливата работа за повечето хора, не означава, че е валидно за всички нас. Да си самонает и/или да имаш собствен бизнес има и своите минуси. Колкото и да си добър – работата и заплащането не са сигурни и трябва да разчиташ на множество странични фактори. Освен това хората, които работят за себе си, обикновено работят много повече от онези в офиси. Не на последно място – не всеки може да си има свой бизнес или да практикува сам. Какво би станало със света ако не останат хора, които да вършат обичайната работа и станат фрийлансъри? Той просто би спрял да функционира. Да не споменаваме и факта, че има множество професии, в който е просто невъзможно да не работиш за някого.

Затова, за нас, най-щастливата работа на света не е да си самонает. Тя е тази, в която си добър, която ти носи удовлетворение и която правиш със страст.